Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt.


Op de voorgrond zie je een jasje en broek, gemaakt van Brillant waxprint; handtas met vintage bamboe handvat, gemaakt van Lady Africa wax block print van Julius Holland Wax/Jansen Holland: Lady Africa, 2017.

Lady Africa wil in Nederland de kracht van mode uit Afrika tonen. Deze ligt bijvoorbeeld in het opnieuw toepassen van oude ambachten en hergebruik van materialen. Lady Africa richt zich op unieke handgemaakte stukken als tegenhanger van de massaproductie aan kleding.


Zhor Raïs: ‘Tegenwoordig zijn er geen regels meer. Je kan een kaftan dragen zoals je dat zelf wilt, en zoals jij het leuk vindt, en je modern voelen.’


Thula Sindi (zomer 2014): ‘Alles is politiek. Ons bestaan alleen al is politiek. We willen onszelf zien in wat we dragen en wat we eten, en in hoe we ons geld besteden.’


Rok, top en schoenen: Karim Adduchi, She Knows Why the Caged Bird Sings collectie, 2015. Karim Adduchi: ‘Mijn doel was het vergeten verleden van Amazigh-vrouwen te reconstrueren. Als onvrijwillige minderheid hebben zij in de loop van generaties een plek weten te veroveren in Marokko en de westerse cultuur.’


Jurk met bijenprint: Onalaja, 2016. Deze collectie combineert de esthetiek van de moderne vrouw met het Yoruba erfgoed, namelijk Oluwakanyinsola (Gods toegevoegde zoetheid). De bijen verwijzen naar zoete honing en het roze staat voor het meisje in de vrouw. Kanyinsola Onalaja: ‘De decoratie op deze jurk is met de hand getekend en een laag van geborduurde bijen zorgt voor extra textuur.’

Fashion Cities Africa is te zien tot en met 6 januari 2019 in het Tropenmuseum in Amsterdam.

3 gedachten over “Fashion Cities Africa

 1. Had dit artikel toevallig zaterdag bekeken op de site van het Tropenmuseum>

 2. De kleding ziet er prachtig en draagbaar uit iets wat je niet bij elke couturier kunt zeggen.
  Maar handgemaakt dan zal het best prijzig zijn en niet voor de gewone vrouw /man te koop.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 3. @Mien B., dat is inderdaad toevallig! Ik was er vorige week. Jammer dat er niet zoveel bezoekers waren.

  @Truus, tja, over de prijzen kan ik niets zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *