Jan Taminiau – Reflections

Afgelopen zaterdag bezocht ik de tentoonstelling Jan Taminiau – Reflections in het Centraal Museum in Utrecht. Zeer de moeite waard! Hier enkele sfeerbeelden die ik zaterdag maakte.


De eerste zaal is de balzaal. De kleurrijke avondjaponnen in degradé, het geraffineerde driedimensionale borduurwerk dat zachtjes meedeint in de dans, glazen ronde kralen die als dauwdruppels fonkelen in het licht. Fragiel, gevoelig én krachtig. Elke paillet is met de hand vastgezet, soms laag over laag en deels met tule bedekt. Beweging is hierbij cruciaal: ‘Ik borduur een jurk soms zwaarder aan de bovenkant dan aan de onderkant. Als hij bedoeld is om in te dansen dan maak ik de onderkant vloeiender. Door het borduren manipuleer je de stof om deze te bewegen zoals je wilt. Hiermee breng je de magie tot leven. Sommige jurken dragen wel zeven kilo gewicht aan borduurkralen met zich mee, als dat gaat bewegen krijg je een soort vloeiend slow-motioneffect.’Catsuit; The Exploration Collection 2017. Neopreen, tule, organza, borduursel, kralen en pailletten.
L’Image Tranquille collectie, 2013.

Het idee van L’Image Tranquille werd geboren toen Jan Taminiau opnieuw zijn toevlucht vond in zijn nostalgische herinneringen aan zijn grootmoederszolder. De tijd dat hij struikelde over oude boeken en antieke beelden gemaakt van marmer. Geïntrigeerd door dit, werd Jan aangetrokken en geobsedeerd door de unieke patronen van de marmeren stukken en hun verschillende visuele aspecten. Jan marmerde zijn gekozen stoffen en accessoires en creëerde individuele ontwerpen en patronen.


Mantelpak; Marvelous collectie 2015, leer, zijden georgette, borduursel, kralen, veren en pailletten.

De Marvelous collectie is een ode aan de vrouwelijke vormen en geïnspireerd op de superheldinnen uit Marvelstripboeken (bekend van bijvoorbeeld Spiderman en de Hulk). Bij de stripheldinnen in deze verhalen, doorgaans de underdog, zijn de vrouwelijke rondingen flink geaccentueerd. Jan Taminiau stimuleert om het vrouw-zijn juist te vieren en vertaalt dit op speelse wijze in zijn ontwerpen.


Jurk gedragen door koningin Máxima tijdens Prinsjesdag 2015. De jurk heeft een lichte kleur en de rok is handbeschilderd. De japon is geïnspireerd op de Japanse kamer in Huis ten Bosch.


De jurk op de voorgrond komt uit de collectie ‘Couture 2014’.De expositie Jan Taminiau – Reflections is te zien tot en met 26 augustus 2018 in het Centraal Museum in Utrecht. Informatie over de publicatie JAN TAMINIAU die gelijktijdig verschijnt met de tentoonstelling kun je hier lezen.

5 gedachten over “Jan Taminiau – Reflections

 1. Prachtig!
  De geborduurde japonnen spreken mij het meest aan.
  Gezellige avond
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. @Truus, één van de jurken die er voor mij uitspringt is de japon uit de collectie ‘Couture 2014’.

 3. Ik zag het boek vanmiddag liggen in het Gemeentemuseum in Den Haag. Dat maakte mij nog enthousiaster om te gaan. Dank voor dit fijne voorproefje.

 4. De jurk, welke Koningn Maxima droeg op Prinsjesdag 2015, vind ik wel
  zo geweldg! De rok is handbeschilderd. SUBLIEM! Chapeau Jan Taminiau!
  Mooie collectie overigens.

 5. Afgelopen woensdag hebben Marion en ik ervan genoten! Het borduurwerk is buitengewoon mooi en spectaculair. En soms heel simpel met drukkertjes. Samen met de achtergrond decors kan je zien dat Jan een geweldige ontwerper is!!
  Het boek is een aanrader, omdat je zoveel details ziet en een inspirerend naslagwerk voor borduurliefhebbers.
  Groetjes, Hetti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *