Burgerweesmeisje en -jongen in de vorm van een parfumflesje

In menig damestasje hoorde een flesje eau de cologne tot de vaste inhoud. Boldoot was één van de fabrikanten die de eau de cologne – in de volksmond odeklonje genoemd – verkocht. Er was een Boldootwinkel in de Kalverstraat 96 in Amsterdam, waar zij weer vertrokken in 1969 of 1970. Het pand van Boldoot lag vlak naast het Burgerweeshuis van Amsterdam; het huidige Amsterdam Museum. Niet zo gek dat Boldoot een parfumflesje in de vorm van een burgerweesmeisje en -jongen uitgaf. Tineke kwam op internet zo’n fraai parfumflesje tegen.


Het burgerweesmeisje van Boldoot heeft een stop in de vorm van een kroon. Deze flesjes met een kroon zijn gemaakt vanaf circa 1890 tot circa 1939 in Duitsland en enkele andere landen. Soms kan de vorm van de stop je helpen om de maker te achterhalen. Zo gebruikte Boldoot de ‘barrel-shaped stopper’.


De burgerweesjongen leunt tegen een Amsterdammertje en heeft net als het burgerweesmeisje de bijbel in de hand.


Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Gerard Dukker, 1961. Licentie: CC BY-SA 4.0

WinkelStories vertelt het volgende over de Boldootwinkel: ‘In de Kalverstraat 96 werd in 1919 de beroemd geworden Boldootwinkel annex showroom ‘In ’t Geurighe Rooske’ geopend naar een ontwerp van architect Jordanus Roodenburgh (1886 – 1972). In de jaren zestig deed Boldoot de winkel van de hand. Het prachtige interieur belandde op de container, de pui kwam op de lijst van Monumentenzorg. Dat dat laatste nog geen waterdichte garantie biedt voor het behoud, blijkt uit het feit dat de toenmalige eigenaar van de broodjeswinkel de ingang in het midden heeft laten verplaatsen naar opzij, waarna later nog meer afbraak volgde. Kortom van de creatie van Roodenburgh en de zijnen is vrijwel niets meer over.’

Volgens overlevering wordt beweerd dat `s morgens, na opening van de Boldootwinkel, één van de medewerkers een flesje eau de cologne over de stoep liet leeglopen zodat de aangename geur de passanten opmerkzaam maakte op het feit dat men deze geurtjes aldaar kon kopen.


Zo ziet de gevel van de voormalige Boldootwinkel er nu uit.

4 gedachten over “Burgerweesmeisje en -jongen in de vorm van een parfumflesje

  1. @M. de Quartel, wow, geweldig dat je zo’n parfumflesje hebt, maar heel jammer dat het dopje ontbreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *