Maria Austria en Seydou Keïta

Gisteren bezocht ik twee fototentoonstellingen in Amsterdam. Te beginnen met Maria Austria. Leven voor de fotografie in het Joods Historisch Museum en Seydou Keïta – Bamako Portraits in Foam.


Tot en met 16 september 2018 is in het Joods Historisch Museum een tentoonstelling te zien over de bekende Amsterdams-joodse fotograaf Maria Austria (1915-1975). Hierin wordt voor het eerst haar omvangrijke en veelzijdige oeuvre uit de jaren 1930-1975 in onderlinge samenhang getoond. Een indrukwekkende expositie!


Tot en met 20 juni 2018 is in Foam de tentoonstelling Seydou Keïta – Bamako Portraits te zien. Prachtige portretten heeft Seydou Keïta gemaakt.

In 1948 opende Seydou Keïta (1921-2001, Mali) zijn portretstudio in de nieuwe, levendige wijk Bamako-Coura, Mali. In tegenstelling tot de vele westerse fotografen die tot dan toe Afrikanen vooral hadden vastgelegd als object van fascinatie of om kolonisatie te legitimeren, maakte Keïta portretten van zijn landgenoten voor hun eigen gebruik. Men kwam naar de studio van Seydou Keïta om zich op zijn mooist te laten vastleggen: in jurken met opvallende stoffen en extravagante vormen, statige hoofdtooien, of in een westers pak met strikje, stoer leunend op een motorfiets of met een radio onder de arm. Keïta’s portretten tonen hoe de bewoners van Bamako zichzelf zagen en hoe ze gezien wilden worden. Zijn oeuvre weerspiegelt een tijdsbeeld van Malinezen in de jaren vijftig en zestig: de periode van Bamako’s transitie van een kosmopolitische stad in een Franse kolonie naar de trotse hoofdstad van een onafhankelijk Mali.

Keïta’s bijzondere archief van meer dan 10.000 negatieven kwam in 1992 aan het licht dankzij André Magnin, toenmalig curator van de collectie hedendaagse Afrikaanse kunst van Jean Pigozzi. Er werden moderne afdrukken van Keïta’s negatieven gemaakt waardoor zijn werk in de kunstwereld kon worden geïntroduceerd. Dit bezorgde hem internationale roem. De tentoonstelling in Foam bestaat uit gesigneerde moderne afdrukken en een ruime selectie aan unieke vintage prints.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *