Dwars door China – Ruben Terlou


Tot en met 27 mei 2018 is in Museum Hilversum de fototentoonstelling Dwars door China – Ruben Terlou te zien. Tijdens het filmen van de tv-documentaireserie Door het hart van China maakte Ruben Terlou ook foto’s. Een selectie hiervan is nu te zien in Museum Hilversum. De moeite waard!Ruben Terlou: ‘Al jaren droomde ik ervan een traditionele plattelandsbegrafenis te fotograferen. Maar dat voor elkaar krijgen is geen sinecure. Wij bedachten een list en gingen met professionele schreiers mee naar begrafenissen. Het bijwonen van een geestenhuwelijk, waarin een ongetrouwde man postuum gehuwd werd met een opblaaspop, was een hoogtepunt. De traditie van geestenhuwelijken komt voort uit het geloof dat een ongetrouwde ziel in het hiernamaals geen rust kan vinden, eeuwig zal ronddolen en het leven van de familieleden en nakomelingen ongeluk brengt.’Ruben Terlou: ‘Het taoïsme is een oeroude Chinese filosofie en religie en gaat over hoe te handelen in het leven. Mijn zoektocht naar Tao (de Weg), leverde een hoop verwarring op. Niemand, en vooral ikzelf niet, leek precies te weten wat Tao nu écht is. Voor iedereen is de Weg weer anders. De één zoekt waarheid en verlichting, de ander vooral zichzelf. Kinderen wordt met taoïstische gevechtskunst discipline aangeleerd, om zich goed in de moderne maatschappij te kunnen redden.’


3 gedachten over “Dwars door China – Ruben Terlou

  1. Dat lijkt interessant en we wonen niet al te ver van Hilversum. Wat komt de architectuur van het museum trouwens mooi uit met de foto’s van Ruben. Wij waren er eerder tijdens een tentoonstelling van beeldende kunst en dan valt de ruimte zelf veel minder op.
    Geniet van het voorlopig laatste voorjaarszomerdagje.
    Groetjes, Tineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *