Hedendaags en historisch borduurwerk in het Gorcums Museum

De opening van de expositie Voor de draad ermee! besprak ik in dit bericht, Hollands Glorie staat hier te lezen en hier zie je twee werken van Barbara Broekman. Vandaag de laatste foto’s van de tentoonstelling Voor de draad ermee! in het Gorcums Museum.


Vrouwenmuts: Afghanistan, Turkmeens of Tjadzjiks, laat 20e eeuw. Katoen, geborduurd in geometrisch motief van vlechtwerk en driehoeken zowel in gouddraad als in gele katoen op een paarse ondergrond. Gebruikte steken: stik- en Bocharasteek en draadopleggen.

Vaak is een hoofddeksel het meest onderscheidende onderdeel van het kostuum. Het drukt status, identiteit en leeftijd uit. De functie van een hoofddeksel is naast het fysieke bedekken van het hoofd ook bescherming tegen kwade invloeden omdat het hoofd een kwetsbare plek is. Een hoofddeksel biedt de drager bescherming tijdens de overgang naar een nieuwe levensfase. Kinderen, bruiden en zwangere vrouwen zijn in hun nieuwe status vatbaar voor het boze oog, dat ziekte en dood zou veroorzaken. Geborduurde motieven, zoals de driehoek en opgenaaide kralen, schelpen, munten, belletjes en spiegels weren het boze oog. Spiegeltjes zou het boze oog verblinden.


Vrouwenmuts: Saoedi Arabië, Aisr, 1960. Zwarte katoen, geborduurd met glazen en metalen kralen, overdwars en langs de randen.


Malou Busser: Paniek op de Autobahn 1. Acryl, olieverf, foto’s, borduurzijde op doek, 2010-2015.


Pauline Nijenhuis: Snellandschap Luchtweg. Handgeborduurd, acryl en DMC-garen op onbehandeld linnen, 2015.


Bruidsjurk: Afghanistan, Hazara, 20e eeuw. Jurk van dieppaars fluweel. Langs de mouwen en op het lijfje in de kruis- en kettingsteek geborduurd in lurex en synthetisch garen. De jurk is rijk versierd met passementerie en opgelegd gouddraad met daartussen spiegeltjes (shisha). Op het lijfje zijn de stermotieven omlijnd door golfmotieven die beide voor een lang en gelukkig leven staan, De spiegeltjes beschermen de bruid tegen het kwaad.


Nicole Fuhr: Dutch. Nicole: ‘In een achthoek heb ik typisch Hollandse onderwerpen geborduurd. Om te beginnen de leeuwen en de kroon, de kazen, de koeien en een Delfts blauwe tegel. Verder vond ik dat de Hollandse vlag met wimpel, een ophaalbrug, de mijter van Sinterklaas, een biertje en een molen niet mochten ontbreken. Op de hoek van de straat staat een man die haring eet. En, ook typisch Nederlands, de gevelhuisjes, een fietser, een containerboot en de tulpen. De achthoek is de vorm van de doos waarin die overheerlijke chocolade flikken zitten. Ik heb in halve kruissteken geborduurd met twee draden DMC over één draad linnen.’


Naaidoos: China, Shanxi, 1900. De naaidoos bevat een naaldenkoker, schaartje, houten spoel voor het opwinden van garens en een strengetje gouddraad. Het zijden lapje heeft vier borduursels, elk voor een zijkant van een paar schoentjes.

Tekst: Gorcums Museum

3 gedachten over “Hedendaags en historisch borduurwerk in het Gorcums Museum

 1. Prachtige kleding en zo kleurrijk zijn ze gemaakt.
  Het Nederlandse borduurwerk in hexagonvorm is bijzonder.
  Het moderne spreekt mij iets minder aan al is het geborduurde schilderij met de vogels indringend.
  Dank je Berthi voor de informatie en foto’s.
  Gezellige avond
  groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *