Röda Björn


MaaikeW: ‘Dit is wat anders als waaiertaal: een vertaling van deze textielkaart:

Hij: Nou ja, kijk toch eens, nee kijk. Zo glanzend als dat kan zijn, als een spiegel, absoluut! Dat kun je koud zien als magie. Zeker als je wist hoe het er eerst uitzag. Wat is dat, dat je gebruikt hebt? Röda Björn. Nee dat, daar ga ik van glanzen.

Zij: Ja, dat zeg ik ook. Een beter poetsmiddel voor metaal is er nog nooit in de wereld geweest en zal je nooit vinden. En jij denkt het meest aan jezelf, dus moet je het mij niet vragen! Ik reageer rechts met nee. Röda Björn is mijn beste vriend en daarna kom jij!

Mijn indruk van het uniform van de man is een onduidelijke. In eerste instantie dacht ik aan een gesprek tussen postbode en dienstmeid, de postbode heeft dan wel een luxe uniform aan maar het verklaart de amicale toon tussen beide. Een zoekplaatje vooralsnog. Het merk Röda Björn bestond tussen 1925 en 2012 en was een metaal poetsmiddel voor algemeen schoonmaak gebruik op baden, gootstenen en houtwerk.’

3 gedachten over “Röda Björn

  1. Dit is volgens mij een soldatenuniform, ook gezien de kepie. Mijn vader heeft dat nog gedragen in de mobilisatietijd van 1939, alleen was die kakikleurig.

  2. @Aude, dank je voor deze toevoeging. Het is heel goed mogelijk dat het hier om een uniform van een militair gaat. Op internet las ik dat deze afbeelding dateert uit circa 1940.

  3. Mij niet uitlachen hoor…………..mijn eerste gedachte was toen ik het blikje op de textielkaart zag was dat dit een Buijsman blikje was. Je weet wel van “een schepje bij de koffie” van vroeger. Oma gebruikte het, en mijn moeder vroeger ook.
    Groetjes, Tineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *