Hubert de Givenchy: 20 februari 1927 – 10 maart 2018

Modeontwerper Hubert de Givenchy is zaterdag op 91-jarige overleden. Dat heeft zijn partner Philippe Venet vandaag laten weten in een verklaring aan Franse media. De Givenchy is in zijn slaap overleden.


Hubert de Givenchy vertrok op 17-jarige leeftijd naar Parijs om daar te gaan werken voor bekende couturiers zoals Jacques Fath, Robert Piguet, Lucien Lelong en Elsa Schiaparelli. In 1952 opende De Givenchy zijn eigen modehuis en presenteerde hij op 2 februari zijn eerste couturecollectie. In deze show introduceerde hij de séparables, lichte rokjes en blouses met pofmouwtjes, gemaakt van ruw katoen. Hiermee legde hij de grondslagen voor de stijl die nu bekend is als casual chic. Twee jaar later presenteerde hij zijn eerste prêt-à-porter collectie, Givenchy Université. Givenchy’s stijl is luxueus, met veel aandacht voor de lijnen. Hij gebruikte zelden prints, maar vooral grote effen vlakken in de kleuren zoals rood en zwart. Vanaf 1953 werd Audrey Hepburn zijn muze. Zij droeg zijn creaties, zowel in het dagelijks leven als in haar films; bijvoorbeeld Breakfast at Tiffany’s. In november 2016 wijdde het Gemeentemuseum in Den Haag een expositie aan de band tussen De Givenchy en Audrey Hepburn. Foto’s van de tentoonstelling Hubert de Givenchy – To Audrey with Love kun je hier en hier zien.

Foto: EPA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *