Langlaufen


MaaikeW: ‘In Nederland is langlaufen niet mogelijk, sinds eind jaren zestig zijn er wel Nederlandse langlaufers actief. 4500 jaar oud is de oudste ski, gevonden in een moeras in het noorden van Zweden. In de tiende eeuw werden in Noorwegen “sneeuwlopers” gebruikt door koninklijke dienstbodes. Er waren skitroepen die een belangrijke rol speelden als verkenners en als soldaten tijdens diverse oorlogen. Langlaufen als sport ontwikkelde zich in Noorwegen in de negentiende eeuw. In 1826 schafte het Noorse leger de skiafdelingen af, maar de Noren hadden de smaak te pakken: krachtmetingen ontstonden en echte wedstrijden. Langlaufen kost veel inspanning: meerdere dunne lagen kleding over elkaar aantrekken wordt geadviseerd alsmede een dunne muts omdat de meeste warmte via het hoofd verdwijnt. Geen katoen: dat wordt nat door transpiratie. Wel thermisch ondergoed voor goede isolatie, goede doorvoer van transpiratie en is sneldrogend.’

Misschien leuk om even terug te blikken naar deze kleine langlaufer in Noorwegen.

3 gedachten over “Langlaufen

  1. Het ziet er zo makkelijk uit, maar dat is het niet! Langlaufen is pittig en intensief!
    Ik heb het geprobeerd, maar bij de eerste beste heuvel kon ik mijn knieën bij de afdaling niet bij elkaar houden… daar ging ik. Gelukkig niets beschadigd aan spieren, knieën of armen. Het blijft een geweldige sport! Maar niet voor mij. hahaha.
    Ik heb voor bij de post wollen mutsen! Ventileren goed, staan leuk en licht gewicht!

  2. ook ooit gedaan…was heel leuk…je maakt echt mooie tochten door de omgeving en dan natuurlijk uitrusten met je rug tegen zo’n stenen kachel met een bordje Kaiserschmarren voor je neus/
    ..heerlijk !
    Leuk die “terugblik”met de kaart .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *