Weekend vol batik in Taman Indonesia


Het weekend van 24/25 februari 2018 organiseert dierenpark Taman Indonesia samen met batik kenner en kunstenaar Sabine Bolk een weekend in het teken van Indonesisch textiel. Tijdens deze eerste editie staat de film centraal, en zullen er vier films over batik en textiel vertoond worden. Daarnaast vindt er onder andere een batik expositie plaats, een batik photobooth, een workshop voor kinderen en is er een kleine pasar met batik producten van jonge ontwerpers uit Nederland en Indonesië.

Filmeditie Wastra Weekend:
In het eethuis van het park, zullen vier bijzondere films vertoond worden. In de documentaire Batik, our love story van Indonesische regisseur Nia Dinata bezoekt zij batikkerijen die al meerdere generaties door een familie gerund worden. De film uit 2012 geeft een mooi beeld van hoe het is om op Java als batikkerij te moeten overleven.


De korte film The journey to Batik – Tari Batik van kunstenaar en batikblogger Sabine Bolk, tevens een van de organisators van dit weekend, verteld hoe batik gemaakt wordt aan de hand van een traditionele dans. Tari Batik is een dans die het maakproces van batik verbeeld. Sabine verbleef in 2016 drie maanden op Java om de dans en het maken van batik vast te leggen.

De korte documentaire Rangsa Ni Tonun van antropoloog Sandra Niessen en kunstenaar MJA Nashir uit 2014 laat het traditionele Batak weven zien in beeld en gesproken woord waarbij een genoteerd verhaal uit 1872 het uitgangspunt is. Sandra Niessen deed jaren lang onderzoek naar het Batak weven en heeft een weefcentrum op Sumatra.

De korte film Ingkerr anyent-antey- The language of batik. De film is geregisseerd door Dr. Margaret Carew, Gail Woods en Jennifer Taylor in samenwerking met de Utopia Batik groep. In Utopia, een regio in Australië, is een groep Aboriginal vrouwen gaan batikken in de jaren ’70. Een van de eerste batiksters Emily Kngwarreye is uitgegroeid tot Australisch bekendste kunstenaar. De groep is nog altijd actief en deze korte film laat dat mooi zien.


In de grote hal vindt een mini-pasar plaats met zes standjes vol batik. Kleding, doeken, tassen en sieraden kunnen bekeken en gekocht worden. Tevens kun je je eigen batik doek meenemen, om bij de kenners onder de loep te laten nemen. Van welk eiland, welke techniek en uit welke periode is de doek afkomstig. Dat zijn vragen waar de kenners Liesje van Leeuw en Sabine Bolk antwoord op kunnen geven.


Bij de Photobooth kun je op de foto gewrapt in –natuurlijk- batik! Maak je batik statement, en laat een mooie foto achter bij de photobooth.

Taman Indonesia is een tropisch dierenpark in de Kop van Overijssel. Hier vind je allerlei bijzondere dieren uit Indonesië zoals de Binturong, de Loewaks en Maleise Bosuilen, en kun je genieten van Indische hapjes en drankjes, een kijkje nemen in een Mentawai paalwoning of rondsnuffelen op een heuse pasar. Voor kinderen is er een verkleedhoek met Indonesische klederdracht, en een bijzondere speurtocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *