Rokjeskaart 1955

Op 28 september 2017 liet ik je deze rokjeskaart zien. Hierbij stelde ik de vraag om welk jaartal het zou gaan. Digna en Tineke waren zeer behulpzaam. De kaart blijkt geschreven te zijn op woensdag 13-7-1955. Op de website Todocoleccion kocht ik een vergelijkbare rokjeskaart die geschreven is in 1955.


Linksboven op de kaart staat La Sardana – de volksdans van Catalonië – gedrukt. Het danspaar is mooi geborduurd waarbij ze beiden espadrilles met veters dragen en de jongeman heeft de rode Catalaanse baret op zijn hoofd. Op de achtergrond zien we de berg Montserrat. Volgens de overlevering is dit de belangrijkste en meest mysterieuze berg van Catalonië. Linksonder naast de jongedame staat de naam van de tekenaar: Freixas. Het gaat om Emilio Freixas (1899-1976). Op deze kaart ontbreekt zijn voorletter E, maar op andere kaarten staat deze letter wel vermeld. Helemaal onderaan op de kaart lezen we de eerste twee regels van het gedicht La Sardana van Joan Maragall (1860-1911).


Hier zie je de achterkant van de geborduurde rokjeskaart. De kaart is gedateerd: Barcelona 04-8-1955. De tekst is geschreven in het Catalaans. Een kind laat aan zijn lieve grootvader weten hoeveel ze allemaal van hem houden. Dit is althans wat ik ervan begrijp.

Ik ben verder gaan zoeken op internet naar afbeeldingen van vergelijkbare kaarten en kom dan zowel ongeborduurde als geborduurde kaarten tegen. Na de kaarten vergeleken te hebben met elkaar is het mij duidelijk geworden dat Emilio Freixas de tekeningen maakte en wellicht borduurden meerdere personen de kaarten. Soms zijn alle dansers geborduurd en een andere keer bijvoorbeeld alleen de jongedame. Er is geen enkele kaart hetzelfde wat er op duidt dat de kaarten met de hand geborduurd zijn. Ik zal enkele afbeeldingen ter vergelijking laten zien.


Ongeborduurde kaart van Freixas.


Een geborduurde variant met als extra de naam van de plaats waar deze kaart werd verkocht: Andorra.


Nog een mooi geborduurd danspaar.


Op deze kaart zien we dat de jongedame geborduurd is en de jongeman niet. Deze kaart was te koop in Ribera de Cardós.


Er is aandacht besteed aan het borduurwerk.


Een variant op de eerdere kaarten van E Freixas. Deze is niet geborduurd.


Alleen de jongedames zijn geborduurd. De twee regels bovenaan de kaart zijn de derde en vierde regel uit het gedicht La Sardana van Joan Maragall (1860-1911). Deze kaart werd verkocht in Sitges.


Zowel de dames als de heren zijn geborduurd. De tekst is de zevende en achtste regel uit het gedicht La Sardana van Joan Maragall (1860-1911).


Deze kaart van E Freixas is niet geborduurd. De tekst is de vijfde en zesde regel uit het gedicht La Sardana van Joan Maragall (1860-1911).


Eén danser en twee danseressen zijn geborduurd.


Op deze kaart lezen we de negende en de tiende regel uit het gedicht La Sardana van Joan Maragall (1860-1911).


Het danspaar geborduurd.


Een jongen en meisje dansen de Sardana van het Catalaanse land met op de achtergrond de berg Montserrat. Deze keer geen tekst uit het gedicht van Joan Maragall (1860-1911).


E Freixas heeft ook tekeningen gemaakt van andere dansen. Dit is een voorbeeld van de Quadrilla. Deze dansers en danseressen werden niet geborduurd voor zover ik heb kunnen ontdekken. Het lijkt er dus op dat alleen dansparen die de Sardana dansen ook wel eens geborduurd werden.

3 gedachten over “Rokjeskaart 1955

 1. Hoi Berthi,
  Allereerst de beste wensen voor 2018!
  Je hebt wel een heleboel kaarten weten op te sporen! Je Catalaanse vertaling van “opa’s kaart” klopt als een bus. Grappig dat er op verschillende/dezelfde kaarten telkens andere regels van het gedicht van Maragall staan. En de laatste is ook weer een mooie variant. (Je kunt die Quadrilla de Granollersop YouTube bekijken).
  Hartelijke groeten van Digna

 2. Een mooie afsluiting van 2017, en voor mij mooi om te bekijken op 1 jan. 2018.
  Berthi, gelukkig nieuwjaar

 3. @Digna, voor jou eveneens de beste wensen voor 2018!
  De kaartenspeurtocht was erg leuk en deze wilde ik graag voor het einde van 2017 afronden. Ik vond het ook verrassend om op dezelfde kaarten telkens andere regels uit het gedicht van Maragall te zien staan. Dit ontdek je pas als je meerdere kaarten met elkaar kunt vergelijken.
  Leuk om de dans Quadrilla via YouTube te zien. Een mooi voorbeeld is deze: https://www.youtube.com/watch?v=2zKmAEJlxM8

  @Mien B., ik vond dit ook een mooie afsluiting van 2017. Voor jou eveneens alle goeds voor 2018!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *