Eddo Hartmann / Setting the Stage: Pyongyang, North Korea


Three Revolutions Rocket, Pyongyang, North Korea, 2017 © Eddo Hartmann.

Tot en met 4 maart 2018 is in Huis Marseille de expositie Eddo Hartmann / Setting the Stage: Pyongyang, North Korea te zien. Een interessante fototentoonstelling over één van de meest gesloten landen ter wereld. Fotograaf Eddo Hartmann reisde vier keer naar de hoofdstad Pyongyang van Noord-Korea. Hartmann hoopte aan de hand van de architectuur een verhaal te vertellen. Op eigen houtje fotograferen kun je vergeten in Noord-Korea. De fotograaf werkte altijd onder begeleiding van gidsen, die bepaalden wanneer en waar hij mocht fotograferen en vanuit welk standpunt. De foto’s zijn verstilde beelden die je ook terugziet in de film die hij maakte. Op verschillende momenten van de dag filmde Hartmann de stad Pyongyang. Het enige wat je hoort zijn de partijpropaganda die overal door de luidsprekers klinken.

Niet alleen Eddo Hartmann verbleef in Noord-Korea, maar ook Magnum-fotograaf Carl De Keyzer. Hij kreeg dit jaar toegang tot alle 250 locaties die het regime in Pyongyang formeel toegankelijk maakt voor buitenlanders. Het leverde bijzondere beelden op in de 40 dagen dat hij er mocht verblijven. Een selectie hiervan is in 2018 te zien in Museum Helmond.

De dame op de foto draagt de traditionele Koreaanse kleding: de hanbok. De Noord-Koreaanse benaming is Joseon Ot. Ik schreef al eerder over deze kleding, namelijk in dit bericht en dit bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *