Philips reclameprentbriefkaarten

In dit bericht lees je over prentbriefkaarten die Philips als reclamemateriaal gebruikte. Eén van de onderwerpen daarbij was klederdrachten. De prentbriefkaarten die in het bericht van 7-11-2012 staan afgebeeld behoren tot één van de eerste reclameacties van Philips. Nu was ik afgelopen zaterdag in het Philips Museum en kwam ik twee andere reclameprentbriefkaarten tegen met klederdrachten die opnieuw worden uitgegeven.


De dame in de Zeeuwse dracht houdt in haar linkerhand de Philips 1/2 Watt gloeilamp vast. De ontwerper is onbekend, datering circa 1914.


Als de Volendammer kindertjes niet onder de paraplu stonden dan zouden zij verblind worden door de enorme hoeveelheid licht dat de 1/2 Watt Philips gloeilamp geeft. De ontwerper is onbekend, datering circa 1915.

2 gedachten over “Philips reclameprentbriefkaarten

 1. Ken je de “gelapte” versie?
  Via “Eindhoven-Eertijds”, een blog van Pieter Verdonk, kwam ik twee van die reclamekaarten tegen waarop de kleding versteld is.
  Hij schreef daarover in zijn mail:
  “Wat betreft die reclamekaart van Philips: keurige kinderen in “nationaal costuum” bekijken met een 1/2 watt lamp de wereldbol. Ja, die kinderen zien er keurig uit, maar… Philips heeft een tijd gehad dat volwassenen zowel als kinderen in de reclamekaarten gelapte “nationale costuums” droegen. Met zichtbare verstelplekken dus, en niet te weinig. Ik ga op zoek naar dergelijke kaarten, om ze volgende week op de site te zetten. Het zou me niets verwonderen als “een hoge” (in het verre verleden) de kaartenkunstenaar een standje heeft gegeven. Foei toch, gelapte Philipsreclames!”

  Hier een link naar de pagina met de betreffende kaarten:
  http://www.eindhoven-eertijds.nl/page1005.htm

 2. @Saskia Gijselhart, nee, de gelapte versie is bij mij niet bekend! Geweldig om dit te zien. Dit is een erg leuke toevoeging aan het bovenstaande bericht. Dank je voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *