Dalbyvanten – Nålbindning


MaaikeW: ‘In jouw textielkaartencollectie bevinden zich al een aantal kaarten met wanten, vooral vertegenwoordigd uit het hoge Noorden. Deze aanvulling vond ik bij de VVV in Torsby, provincie Värmland. Het is traditie in Zweden om handschoenen en mutsen met borduurwerk te versieren. Een extra reden om goed op je mooie handschoenen te passen om verlies te voorkomen. In Zweden heb je Lovikkavanten en, ontstaan in 1892, geregistreerd als Lovikka wanten merk in 1961 en in 2007 ging de fabriek Lovikka wanten AB failliet, de wanten stonden in 1998 nog op een postzegel.’

Foto: Per Eriksson

Een filmpje over de uitleg van de handwerktechniek nålbindning die gebruikt wordt voor de Dalbyvanten kun je hier bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *