Frans Hoogendoorn: Een Haagse couturier – de catalogus


Frans in zijn atelier aan de Molenstraat, 1994.

In dit bericht schrijf ik over de Art Deco Paris catalogus die gelijktijdig verschijnt met de expositie in het Gemeentemuseum Den Haag. Maar er is meer! Tot en met 18 februari 2018 is in het museum eveneens de tentoonstelling Frans Hoogendoorn – Een Haagse couturier te zien. En ook hierbij wordt door Waanders & de Kunst een fraaie catalogus uitgegeven die samengesteld is door de modeontwerper en Nicole Uniquole.


Kennismakingstour Willem-Alexander en Máxima, 2001. Máxima draagt een grijs-witte pied de coq-mantel op een grijze lange broek. Een Hoogendoorn creatie; de pantalon betekende voor het hof een doorbraak.

Madelief Hohé, die de expositie samenstelde, neemt het voorwoord in de publicatie voor haar rekening waarna Viveka van de Vliet de pen overneemt om het leven van Frans Hoogendoorn uit de doeken te doen.


Frans Hoogendoorn (1943) is een tijdgenoot van de couturiers Frank Govers, Edgar Vos en Frans Molenaar. Wel is er een duidelijk verschil tussen Hoogendoorn en de drie andere modeontwerpers. Hoogendoorn is bescheiden en vindt zijn dienende rol belangrijk aan zowel zijn klanten als de couture. Een echte vakman. Govers, Vos en Molenaar zochten vaak de media-aandacht en deden veel meer aan pr. Vooral in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw kreeg Hoogendoorn bekendheid.


Tekening, 1991.

Hoogendoorn heeft grote bewondering voor Hubert de Givenchy en Cristóbal Balenciaga, én voor de couture van de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Uit deze inspiratiebronnen weet Hoogendoorn zijn eigen stijl te ontwikkelen: tijdloze ontwerpen met internationale allure. Zijn creaties zijn kleurrijk; zoals bijvoorbeeld zuurstokroze handschoenen gecombineerd met paars of zonnegeel.


Na afloop ’40 jaar Haute Couture in ’t Haagsche’, 2015.

In 1974 opende Hoogendoorn zijn eerste eigen salon aan de Mauritskade in Den Haag. Eind 1992 verhuisde hij naar de Molenstraat; om de hoek van Paleis Noordeinde. Eén van zijn eerste grote opdrachten was een complete garderobe voor mevrouw Van der Kun-Flugi van Aspermont, toen haar man een ambassadeurspost kreeg in Chili. Hoogendoorn ontwerpt voor ‘de twee A’s’: de Adel en de Ambassades. Tot zijn clientèle mag hij de Nederlandse diplomatenvrouwen rekenen, de echtgenotes van buitenlandse diplomaten, verschillende leden van het koninklijk huis en diverse hofdames. In 2013 sloot Hoogendoorn zijn salon in de Molenstraat, maar stopte niet met ontwerpen. Vandaag de dag creëert hij ‘moderne stukken met tijdloze allure’ voor LaDress Couture.


Doordat de publicatie Frans Hoogendoorn – Een Haagse couturier extra groot van formaat is – 24 x 32 cm – zijn de illustraties ook mooi groot afgebeeld. Een pluspunt voor een modecatalogus! Een prachtige verwijzing naar de fleurige creaties van Hoogendoorn zijn de kleurrijke lijnen die in het midden van de pagina’s van boven naar beneden lopen. Het geeft iets extra’s aan de vormgeving van deze uitgave die onmisbaar is voor iedere textiel- en/of modefanaat!

Frans Hoogendoorn – Een Haagse couturier wordt uitgegeven door Waanders & de Kunst. De publicatie telt 96 pagina’s, de afmeting is 24 x 32 cm, het boek bevat 65 illustraties in kleur en 45 in zwart-wit en is een paperback uitgave in het Nederlands. ISBN 9789462621497. Prijs: € 19,95.

De foto’s zijn afkomstig uit de publicatie Frans Hoogendoorn – Een Haagse couturier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *