Chiharu Shiota – Between the Lines

De Japanse kunstenaar Chiharu Shiota (Osaka 1972) was in 2015 de sensatie van de Biënnale van Venetië. Tot en met 15 oktober 2017 is in Het Noordbrabants Museum haar eerste solotentoonstelling in Nederland te zien.

In totaal worden er 24 werken geëxposeerd, daterend van 1994 tot 2017, waaronder video’s, foto’s, tekeningen en sculpturen. Chiharu Shiota koos zelf Between the Lines als titel van de tentoonstelling. ‘Ik wil een overzicht geven van mijn beginjaren als kunstschilder. In die periode voelde ik mij beperkt door het tweedimensionale doek. Om die reden begon ik lijnen in de lucht te tekenen. Deze werden later mijn webinstallaties. Een manier om te tekenen zonder beperkingen.’


Speciaal voor Het Noordbrabants Museum maakte Chiharu Shiota de installatie Uncertain Journey. Met tien assistenten werkte de kunstenaar twaalf dagen aan de gigantische webinstallatie. Eerst werd de tentoonstellingsruimte van ongeveer 130 m2 overspannen met een op maat gemaakt net, daarna werden met ongeveer 10.000 nietjes de draden van zo’n 2000 bollen rode wol vastgezet. Volgens Chiharu Shiota kan elke draad worden opgevat als het leven van ieder mens dat verweven raakt met andere levens.


Je hebt nog tot en met zondag de kans om deze indrukwekkende webinstallatie te zien in Het Noordbrabants Museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *