Gevelsteen Verwers Cappel anno 1669


Vorige woensdag zag ik in de Grote Spuistraat 44 in Dordrecht de fraaie gevelsteen: Verwers Cappel anno 1669. Je ziet ververs in de gevelsteen van het vroegere gildehuis. Voor het verven van stoffen heb je veel water nodig en dat is in de grachten voldoende aanwezig. Vandaar dat in deze omgeving ververijen stonden.
Op de gevelsteen zien we: het laten uitlekken van de geverfde stoffen, het (hete) verfbad, de geverfde stoffen worden op droogstokken gewikkeld, ongeverfde strengen garen en kousen, geverfde stoffen, kousen en strengen garen hangen te drogen en een spoelton.

3 gedachten over “Gevelsteen Verwers Cappel anno 1669

 1. Heb je de andere textiel gevelsteen ook gezien?
  Int.Groene Laken,ook in Dordrecht.
  Er zijn zoveel gevelstenen die met textiel te maken hebben:
  In Amersfoort: D’Gekroonde El van 1758,een pracht exemplaar!
  Leiden kent er vele.
  Wanneer je omhoog kijkt in de plaatsen valt er veel te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *