Foto’s van de expositie ‘Van het Naadje en de Kous’


De banier met de tekst Van het Naadje en de Kous geeft aan dat je bij het Nationaal Onderwijsmuseum bent aangekomen.


Voordat ik woensdagavond 4 oktober de lezing Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis gaf, bezocht ik ’s middags de expositie Van het Naadje en de Kous in het Nationaal Onderwijsmuseum. De fraai vormgegeven tentoonstelling is te zien tot 20 mei 2018.


Tot eind mei 2018 kun je workshops volgen in het museum. Hier vind je het overzicht van de workshops die gegeven worden gedurende de looptijd van de expositie Van het Naadje en de Kous.


Uiteraard zijn de bekende rode schoollapjes vertegenwoordigd op deze expositie.


De handwerkjes werden beoordeeld door de handwerkjuf. Zo ook de breiwerkjes van Janny van Herk uit Rotterdam. Vaak kreeg zij een goede beoordeling voor haar schoolwerk, maar niet altijd.


Dit breiwerkje is eveneens gemaakt door Janny van Herk. Beoordeling: 6 1/2 – Beter door en door mazen en achter loshalen.


Ieder kledingstuk in stof begint met een idee. Daarna een patroon. Tijdens de opleiding wordt zo’n patroon eerst op schaal en daarna op ware grootte geknipt uit patroonpapier. Als alle onderdelen in elkaar worden gezet, krijg je bijvoorbeeld een jurk. Een papieren jurk. Als eerste indicatie van hoe het zou kunnen worden. De papieren patronen op de foto zijn gemaakt door Eva Bruyns op de Zwolsche Modevakschool, costumière 1941.


Werk gemaakt door Jo de Vrij in 1942 op de Modevakschool Van Ameijde-Pors in Rotterdam.Werk van Jo de Vrij.


Borduurkaart voor kinderen.


De stempel die gebruikt is voor de borduurkaart.


De Tilburgse Beatrix Mavo 1993. Leraar Nederlands Cees Weltevreden laat zijn leerlingen van de 4e klas opschrijven wat ze later willen worden. Jan Taminiau is een van hen. Hij wil de mode in. Zijn ouders en ook hijzelf aarzelen echter nog. De leraar herinnert zich Jan als helder van geest, introvert, beheerst. Hij zou het nog ver schoppen.


De expositie Van het Naadje en de Kous loopt nog tot 20 mei 2018 in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht!

7 gedachten over “Foto’s van de expositie ‘Van het Naadje en de Kous’

 1. Door je bericht van gisteren staat een bezoek aan deze tentoonstelling nu ook op mijn verlanglijstje . Dus Berthi bedankt voor de tip en ook voor het voorproefje van vandaag.

 2. Berthi, nu weet ik helemaal zeker dat ik deze tentoonstelling nog wil zien. En wat leuk, dat het verhaal over wat je later wilde worden van Jan Taminiau bewaard is gebleven. Ik vind de ‘oude’ handwerkjes leuk en interessant, maar de verhalen op papier eigenlijk nog leuker. Het wordt trouwens tijd dat ik mijn eigen handwerkjes van de lagere school weer eens van zolder haal. Nu nog niet, er is eerst nog zo veel uit mijn ouderlijk huis uit te zoeken………
  Prettig weekend, Tineke

 3. Ben vorige week geweest, samen met mijn zus die in Zwitserland woont. Een feestje, en heel fijn dat je gewoon voor de deur kunt parkeren. Er waren een paar kinderen, die het handwerkaanbod uitprobeerden. Heel grappig dat die grote tafel is voorzien van een trapje. Bovenop de tafel mogen kinderen ‘modeshow’ lopen. Dát probeerden ze natuurlijk ook, heel leuk om te zien. En dan smakelijke koffie toe….

 4. @Ine, ik weet zeker dat jij gaat genieten van deze expositie!

  @Tineke, het is een expositie die jou zeker zal aanspreken en gelukkig hoef jij je niet te haasten want je hebt nog de tijd tot 20 mei 2018! Nu eerst de belangrijke zaken doen en daarna weer op pad.

  @Josefien, leuk dat jij al bent geweest en net als ik hebt genoten!

 5. Ja, heel mooi dat ‘school briefje’ van Jan Taminiau!
  Ik liep laatst langs zijn ‘werkplaats’. Mijn dochter zag hem zitten. Heel gewoon en dichtbij dan ook weer zo’n inmiddels bekend persoon.

 6. Wij waren ook pas geleden in Onderwijsmuseum.
  Het is daar prachtig !!!!
  Veel te zien !!!!

  En zo dichtbij het station !!!!!

 7. @Liesbeth Jonckbloedt, altijd mooi om te zien hoe gewoon een bekende Nederlander kan zijn.

  @Annemie F., leuk dat jullie ook naar deze expositie zijn geweest.

  Ja, inderdaad ideaal dat het museum zo dicht bij het station is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *