Rokjeskaart – Catharina Market


Tijdens het project Textielpost zijn de ‘rokjeskaarten’ diverse keren aan bod gekomen. Inmiddels zijn deze kaarten een speciaal onderdeel geworden van Textielpost en blijven ze mijn aandacht hebben. Nu was ik afgelopen zaterdag in Eindhoven en vond ik op de Catharina Market bovenstaande ‘rokjeskaart’ die ook nog eens beschreven is. Alleen vraag ik me af om welk jaar het gaat?


Ik lees het volgende: ‘woensdag 13-7-.. Groete vanaf die Costa Brava, of meer in besonder, Tossa, op die Spaanse Middelandse See-kus. Nadat ons van julli weg is, is ons na Madrid van Biarritz en vandaar van Valencia hierheen. Nôu verder op pad na Italië. Ons heb julli geselshap gemis nadat ons van julli weg is. … Scholtz’

15 gedachten over “Rokjeskaart – Catharina Market

 1. Hoi Berthi, ik lees (19)55 als jaar. De tekst doet mij Zuid-Afrikaans aan; en op de voorkant staat in het Catalaans: de sardana (= de Catalaanse volksdans) is de mooiste van alle dansen die er zijn; wij zouden zeggen: de sardana is de mooiste dans die er is.
  Heb je hier iets aan?
  Groeten van Digna (die nog regelmatig terugdenkt aan HET borduurwerk 😉 )

 2. Mooie kaart Berthi. Het lijkt alsof er op de achtergrond de berg van Montserrat te zien is, de meest mysterieuze berg van Catalonië. https://nl.wikipedia.org/wiki/Montserrat_(berg)
  Digna kan best gelijk hebben wat de datum betreft, 13 juli 1955 viel inderdaad op een woensdag. http://www.datum.nl/13-7-1955
  Bijzonder dat je juist nu deze kaart hebt gevonden, juist nu Catalonië volop in het nieuws is met betrekking tot een (door Madrid ongewenst) referendum over onafhankelijkheid.
  De kaart is drievoudig Catalaans! De dans (Sardana), de berg (Montserrat) en ook de tekst op de voorzijde. O, en de jongeman heeft de rode Catalaanse baret op zijn hoofd (zie Salvador Dali: https://www.google.nl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjV2oy0-snWAhWIKVAKHQa1Bs0QjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Fpin%2F129971139225636312%2F&psig=AFQjCNGF2Nf_2odpsL7Wi92WZEoRrspusw&ust=1506759409925172 )
  Groetjes, Tineke

 3. @Digna en Tineke, dank je voor jullie boeiende uitleg! Ik heb deze kaart ook op Facebook geplaatst en de tekst is in het Zuid-Afrikaans geschreven, een reactie: ‘Dit is ’n baie ou vorm van Afrikaans, heel waarskynlik van die laat 1800’s. Afrikaans het sy wortels in Nederlands, komende van die Nederlanders wat hulle in die Kaap gevestig. het. Wat vir my ’n goeie aanduiding is , is die gebruik van die letter z. Dit is later vervang met ’n s en die z word nou selde gebruik.’ Zou de kaart van eind 1800 zijn? Daarvoor moeten we eerste de geschiedenis weten van de prentbriefkaart/ansichtkaart: https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/161662-prentbriefkaarten.html De kaart moet dus van na 1870 zijn. Deze http://berthi.textile-collection.nl/2011/08/19/emma-g-texeira/ geborduurde fotokaart dateert van begin 20e eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen de fotokaarten in omloop: http://berthi.textile-collection.nl/2014/03/06/de-wereld-in-oude-ansichten/ Zou de geborduurde fotokaart de voorloper zijn van de geborduurde ‘rokjeskaart’? Als het woensdag 13 juli is dan blijven deze jaartallen over: 1881, 1887, 1892, 1898, 1904, 1910, 1921, 1927, 1932, 1938, 1949, 1955, 1960, 1966, 1977, 1983, 1988, 1994, 2005, 2011, 2016. Zou het dan toch 1955 zijn?

 4. @Digna, ik denk ook nog wel eens aan HET borduurwerk. Ergens is het jammer dat we dit niet op een goede manier konden afsluiten.

 5. @ Tineke, niet drie maar vier :), want ze dragen allebei de Catalaanse espardenyes, oftewel espadrilles, die ook bij de klederdracht horen (ook bij die van enkele andere regio’s ook, overigens). Die heb ik vroeger ook nog gedragen, héél lang geleden. 🙂

 6. Hoi Berthi, ik ben nog even op onderzoek uitgegaan, en via de drukker van de kaart (Comercial Prat uit Ripoll) en na wat dóórzoeken kwam ik een afbeelding van jouw kaart tegen op een website waar dergelijke kaarten te koop worden aangeboden. Daarbij stond als jaartal vermeld: 1955. Dus nu vermoed ik dat jouw kaart gedrukt én beschreven is in dat jaar!
  Er was nog een ander exemplaar met dezelfde afbeelding, maar anders geborduurd, en daar stond bij : na 1940.
  Leuk om te doen, af en toe, zo’n puzzeltochtje!
  Groeten van Digna

 7. @Digna, heel interessant wat je hebt gevonden! Dank je voor deze zoektocht. Wij hebben tot nu toe zeven kaarten gevonden met dezelfde afbeelding, maar telkens anders geborduurd. Naar mijn idee duidt dit erop dat ze met de hand zijn geborduurd en niet machinaal. Kun jij de link sturen van de site waar je de kaart hebt gezien met het jaartal 1955?

 8. Berthi, deze is anders geborduurd, maar heeft een soortgelijke afbeelding.
  https://www.todocoleccion.net/postales-especiales/postal-bordada-freixas-sardana-1955~x99149419#sobre_el_lote
  Ik koos bij todocoleccion.net voor zoekpdracht ‘sardana bordada’ en zag meerdere rokjeskaarten met hetzelfde onderwerp. Maar geen één precies hetzelfde. Maar je kunt ook nog andere zoekopdrachten proberen. Toch gaat 1955 wel heel goed mogelijk zijn.
  https://www.todocoleccion.net/postales-especiales/postal-bordada-freixas-sardana-1955~x99149419#sobre_el_lote
  Groetjes, Tineke

 9. Berthi, Tineke heeft hem ook gevonden, zie ik 🙂 Dat is dus inderdaad de link die ik je wilde doorgeven.
  Groeten van Digna

 10. @Tineke en Digna, dank je voor jullie hulp! Ik heb de kaart uit 1955 gekocht. Als de postbode de kaart heeft bezorgd plaats ik hem op mijn blog. Ik ben benieuwd naar de geschreven tekst op de kaart!

 11. En dan nog dit ter aanvulling over de Catalaanse tekst die op de voorkant van de kaart staat; Dit zijn de eerste twee regels van een gedicht van Joan Maragall (1860-1911) over de sardana, op YouTube is er een filmpje met de gehele tekst https://www.youtube.com/watch?v=HcvBL33bZj0
  Groeten van Digna
  P.S. En natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar de tekst op jouw kaart! 🙂

 12. @Digna, leuk, leuk, leuk! We komen steeds meer te weten over deze kaart. Inmiddels hebben wij ook de ontwerper van de kaart gevonden. Hij komt aan bod in een volgend bericht met de ‘nieuwe kaart’ als die binnen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *