Françoise Stoop – noordelijke ziel

We kennen jute vooral van de aardappelzakken, maar ook koffiebonen, granen en zand worden vervoerd in jute. Maar wat is jute eigenlijk? Wikipedia zegt het volgende hierover: ‘Jute is een lange, zachte, glanzende, plantaardige bastvezel die tot ruwe, sterke draden kan worden gesponnen. Het wordt verkregen uit planten uit het geslacht Corchorus, die voornamelijk in warme, vochtige gebieden voorkomen, bijvoorbeeld in India, Bangladesh en China. Jute is een van de goedkoopste natuurlijke vezels, en na katoen de meest gebruikte. Omstreeks 1838 werd in Dundee ontdekt hoe jute machinaal gesponnen kon worden, waarna het gebruik van jute zeer snel toenam.’

De meesten onder ons zullen de jute aardappelzakken wegdoen, maar Françoise Stoop niet. Zij gebruikt zowel de jute aardappelzakken als de jute zandzakken voor de basis van haar werk. De natuur is haar inspiratie voor het onderwerp. Ze streeft naar eenvoud. Niets moeilijker dan dit. De kleur moet direct goed op de jute komen want dit materiaal zuigt de verf meteen op. De ene keer doen de kleuren koel aan, dan weer warm of stralend. Het doek komt los in een raamwerk te hangen waardoor het werk een driedimensionaal effect heeft.

De kleurbanen op de jute doen denken aan het werk van Mark Rothko. Of dit juist is, kun je zelf beoordelen door de doeken van Françoise Stoop te gaan bekijken in Kasteel Het Nijenhuis waar een expositie is tot en met 7 januari 2018.


Gelijktijdig met de expositie verschijnt het fraai vormgegeven cahier Françoise Stoop – noordelijke ziel dat heel toepasselijk is ingebonden met een jutesteek. Het cahier is 25 x 29 cm groot en heeft 32 pagina’s. Door het grote formaat van de uitgave komen de doeken van Françoise Stoop goed tot hun recht waardoor deze publicatie een mooi naslagwerk is voor de textielliefhebber. Het cahier wordt uitgegeven door Waanders & de Kunst, ISBN 9789462621633, prijs € 15,00.

De afbeeldingen komen uit de publicatie Françoise Stoop – noordelijke ziel.

3 gedachten over “Françoise Stoop – noordelijke ziel

  1. Wat mooi! De eerste foto, de omslag van het boek, is prachtig. Het doet zo ook wel denken aan sommige druksels van H.N.Werkman. Misschien ga ik een kijkje nemen, bedankt voor je stukje over Francoise Stoop. Eerder had ik nog nooit van haar gehoord.

  2. @Hilda de Wit, tot voor kort kende ik haar werk ook niet, maar ik ben enorm verrast door haar fraaie doeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *