Puck & Hans – Couture Locale expositie II

Gisteren liet ik de eerste serie foto’s zien van de expositie Puck & Hans – Couture Locale in het Amsterdam Museum. Vandaag volgt de tweede serie.


Oosters. Een mix van exotische elementen en fantasie is terug te vinden in het werk van Puck en Hans. Zo zijn er blouses met oosterse tekens en rokken, broeken en jasjes in chinees rood. Op gevoel, zonder een vastomlijnd plan, maakten Puck en Hans van hun ontwerpen en winkel iets bijzonders. Samen namen ze beslissingen, als duo werd er gewerkt.
Naast kleding verkochten zij ook posters en boeken en stond er elke vrijdagavond een diskjockey in de winkel. De kleding, de etalages, de verkopers, de muziek die gedraaid werd: het vormde één sfeervol geheel. Een concept store ‘avant la lettre’.Business. Zelfvertrouwen, power-dressing en autoriteit sluiten aan op de hier getoonde kledingstukken van Puck en Hans. Strenge lijnen in hun ontwerpen uit de jaren ’80 en vroege jaren ’90, harde kleuren en grote schoudervullingen dragen bij aan een krachtige uitstraling. Mannelijke elementen zoals de krijtstreep zijn op speelse manier verwerkt. De kleding heeft een bepaalde hard- en zakelijkheid. Dit wordt versterkt door grafische vlakverdelingen en kleurtegenstellingen zwart/wit.
Een opvallend grafisch element dat vaker terugkeert in de ontwerpen van Puck & Hans is de krantenprint, die van de International Herald Tribune.


Business.


Business.


Birds of paradise. Een ode aan bijzondere, eigenzinnige en kleurrijke mensen: dat was de expositie Puck & Hans. Van 1968 tot 1998 ontwierp het modeduo collecties die varieerden in stijl, vorm en kleur. Flamboyant of meer ingetogen, durf en lef zit overal in. Hard kleurgebruik en felle tegenstellingen (color blocking) nodigen uit tot een uitgesproken styling. In de jaren ’80 vaak toegepast door Puck en Hans, vandaag de dag een trend op de catwalks.
Het spelen met en combineren van verschillende materialen zoals pailletten, taftzijde en tule is kenmerkend voor hun kleding. Uitbundige en enthousiaste ontwerpen zijn het resultaat. Puck en Hans gaven de Nederlandse modewereld kleur.


Birds of paradise.Bron tekst: Amsterdam Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *