Puck & Hans – Couture Locale expositie I

Voordat je het goed en wel in de gaten hebt is een expositie voorbij. Gelukkig was ik op tijd voor de tentoonstelling Puck & Hans – Couture Locale in het Amsterdam Museum. Op 6 augustus 2017 ging ik naar Amsterdam en op 3 september was de laatste dag dat je kon genieten van de ontwerpen van Puck en Hans. Wat overblijft zijn de foto’s. Vandaag de eerste serie foto’s, morgen volgt de rest.


Speciaal voor de expositie maakten Puck en Hans de installatie Het laatste avondmaal in de historische regentenkamer van het museum. Humor komt terug in al hun etalages, ook nu. Puck en Hans zitten als etalagepoppen zelf aan tafel. Als thema kozen ze ‘Het laatste avondmaal’: een laatste uitspatting op etaleer- en inrichtingsgebied. Kortom: nog één keer genieten van Puck en Hans.


Het laatste avondmaal.


het laatste avondmaal.


Het laatste avondmaal.


Waterlelies. Teer, fragiel en kwetsbaar: dat hebben deze outfits met elkaar gemeen. Zachte kleuren versterken deze uitstraling. De soepele stof en plooival doen denken aan de feeërieke waterlelie, de zachte rimpeling op water en de tere bloem. Vooral in de late jaren ’70 ontwierpen Puck en Hans blouses, rokken en jasjes in deze ijle en losse stijl. Ze werden gepresenteerd op zelfgemaakte lappenpoppen in de opvallende etalages van hun winkels in Den Haag en Amsterdam. Een ‘remake’ van de lappenpoppen hing in het museum. Op verzoek maakte Puck ze opnieuw, speciaal voor de expositie.


Mongolië. Imitatiebont en dierenprints komen veel voor in de ontwerpen van Puck & Hans. Ze roepen associaties op aan strenge winters in Centraal-Azië, nomadenvolkeren en uitgestrekte steppegebieden. Het combineren van verschillende stoffen, laag over laag: in navolging van Puck en Hans zijn hier nieuwe outfits samengesteld met hun kleding.
De losse kledingontwerpen zijn altijd door Puck en Hans speels met elkaar gecombineerd. Ontwerpproces en styling, maar ook de zakelijke kant van hun modelabel regelden Puck en Hans zelf.


Mongolië.


Gelijktijdig met de expositie verscheen de publicatie Puck & Hans – Couture Locale. Morgen meer foto’s van de expositie in het Amsterdam Museum.

Bron tekst: Amsterdam Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *