Borduursteek van de gepaerelde beuk

In dit bericht vraagt Sylvia van Dam Merrett zich af waar de borduursteek van de gepaerelde beuk vandaan komt. Hierbij het antwoord van Marcella:

‘Behalve met Marken ben ik ook bezig met een erg uitgebreide lap in Fries witwerk. Daar kom ik dat steekje tegen op aftelbare stof in randjes en kleine randmotiefjes. Ook op Walcheren komt die steek zo voor op aftelbare stof en met parallelle steekjes die omwikkeld worden. Bij de beuk is gewerkt met heel dikke draden op niet-aftelbare stof, hetgeen de op de stof liggende “paereltjes” geeft. De steek is echter dezelfde, rechtopstaande steekjes die op een bepaalde manier omwikkeld worden.


Foto gemaakt door Marcella in het depot van het Fries Museum

Op oude witwerkklappen uit het depot van het Fries Museum die ik jaren geleden met Tineke Tinbergen mocht fotograferen heb ik veel voorbeelden met die “wikkelsteekjes” gezien.’


Dit is het witwerk waar Marcella mee bezig is. Zij borduurt met oud linnen (kantklos)garen op een lap fijn, antiek Iers linnen van ongeveer 22-24 draden per cm.

2 gedachten over “Borduursteek van de gepaerelde beuk

  1. Hoi Berthi,
    Ik ben erg blij dat de ‘doorgeslenterde kastjessteek’ zoals Henriette beukers het noemt, ook in Friesland is opgedoken. Verbaast me niet ect, volgens mij zijn er veel overeenkomsten tussen Zeeland en Friesland (en waarschijnlijk ook andere streken) in de achttiende eeuw.Wat betreft de pareltjes, ik ben daar niet helemaal zeker van. Op Walcheren zijn het festonsteekjes, dit ziet er meer uit als Engels borduurwerk, maar ik kan het niet goed zien.
    In ieder geval zijn we weer een beetje verder!

  2. De vraag was “waar komt de gebruikte steek op de gepaerelde beuk vandaan?” Nu worden er verschillende steken in de geparelde beuk gebruikt, dus welke bedoeld werd is me achteraf gezien niet duidelijk. Afgaande van het gebruik van de steek op boorden en manchetten op Walcheren en de benaming ‘smocksteek’ ging ik ervan uit dat de vraag de wikkelsteek betrof. Deze steek komt inderdaad voor op boorden en manchetten in Walcheren en lijkt in uiterlijk wel wat op smockwerk.
    Voor zover mij bekend is de benaming Gepaerelde beuk gebruikt vanwege het dikke reliefborduurwerk wat ontstaat door met dik garen te borduren op dichtgeweven stof. Ook de andere gebruikte steekjes geven door die dikke draad pareltjes, die boven op de stof liggen. Een andere opvatting is dat met de paereltjes een soort moesje wordt bedoeld van platsteekjes op elkaar met daartussen een stiksteekje. De rozetjes van festonsteken die op de gepaerelde beuk voorkomen zie je ook terug in het Friese Witwerk, maar niet op bovenstaande fragmenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *