De regentessen en binnenmoeders van het Spinhuis


De twee zittende dames zijn regentessen van het Spinhuis: een gevangenis en heropvoedingsgesticht voor dievegges, prostituees en ‘lediglopende meisjes’. De regentes links inspecteert een kantwerkje van een gestrafte, de regentes rechts rekent de boodschappen af. De twee ‘binnenmoeders’ houden toezicht op de gevangenen. Zij staan, want verschil moet er zijn.


Detail van het schilderij De regentessen en binnenmoeders van het Spinhuis, 1638 van Dirck Santvoort (1610-1680).

Dit schilderij is te zien op de expositie Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage in Amsterdam. Een aanrader, samen met de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *