Dicht bij huis – Cornelis Jetses


MaaikeW: ‘Uit het boekje Dicht bij huis van de hand van Cornelis Jetses is deze afbeelding, het boekje werd door Lighart en Scheepstra geschreven en in 1902 en 1903 uitgegeven. De kleermaker in kleermakerszit op zijn naaitafel met de geranium in de vensterbank en de dame in klederdracht met haar zoon wachtend op het verstelwerk. Over Jetses zijn voldoende biografieën verschenen. Zijn werk spreekt aan als tijdsbeeld van vroeger, gelukkig heeft hij de klederdracht meerdere malen vastgelegd maar ook van de inhuldiging van koningin Wilhelmina heeft hij herinneringsprenten geïllustreerd, evenals van haar 25-jarig regeringsjubileum, er is zelfs een omslag voor een schoolcahier van koningin Wilhelmina door hem gemaakt ter herinnering aan haar 50-jarig regeringsjubileum. Ik zal je de rest van de memorabele koninklijke gebeurtenissen die hij heeft geïllustreerd besparen maar hij was ongetwijfeld Koninklijk Huis gezind.’

Afbeeldingen van het werk van Cornelis Jetses zijn te zien op deze website.

1 gedachte op “Dicht bij huis – Cornelis Jetses

  1. Jetses heeft heel veel getekend niet alleen leesboeken voor de school maar ook schoolplaten die in de klas werden opgehangen.
    Vind het heerlijk om naar zijn tekeningen te kijken -je ontdekt zoveel in zijn werk.
    Zonnige dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *