Merklapje Diaconie Weeshuis


Gisteren kon je al lezen over de merklappen- en stoplappencollectie van Felicia van Deth. Enkele hiervan staan afgebeeld in het boekje Merklappen uit de collectie van Felicia van Deth – Marianne Rehorst. Deze publicatie is nog te bestellen bij Comma Publishing. Op pagina 21 zien we bovenstaand merklapje afgebeeld met de volgende tekst: ‘Letterlap. 1825. Stramien met zijde. Marken.’ Dit is niet correct.

Helemaal onderaan op het merklapje is het volgende geborduurd:
AN x 18 x IHR x 254 x 84 NO

IHR zijn de initialen van de borduurster Anna Hendrika Rigter. Ze borduurde de I (J) die waarschijnlijk voor Johanna staat. Anna werd geboren op 30 maart 1870 in Amsterdam. Samen met haar broer Johannes Rigter – geboren op 31 maart 1867 in Amsterdam – werd zij op 24 december 1879 opgenomen in het Diaconie Weeshuis in Amsterdam. In het Grootboek lezen we: ‘Weinige familieleden zijn er en ook daarvan valt niet te erven. De kinderen zien er zwak, doch overigens gezond en fatsoenlijk uit, wij hopen en verwachten de verdere opleiding aan het doel zal beantwoorden.’ Verder lezen we in het Grootboek dat ze werd ingeschreven onder het huisnummer 254. Volgens het bevolkingsregister ging Anna op 11 januari 1883 naar Ede en in november 1883 kwam ze weer terug. Misschien ging zij bij een gezin wonen om aan te sterken?
Het merklapje maakte Anna in 1884 in het weeshuis, een jaar nadat zij terug was gekomen uit Ede. Op 1 mei 1890 verliet Anna op 20-jarige leeftijd het weeshuis.

Conclusie: dit merklapje is geborduurd door Anna Hendrika Rigter in 1884 – AN NO 1884 – en 254 is een verwijzing naar haar huisnummer.

7 gedachten over “Merklapje Diaconie Weeshuis

 1. Misschien kan dit nog als correctie in het boekje opgenomen worden of eventueel bij een volgende druk.
  Zie het boekje niet staan bij Comma Publishing.
  Fijne Pinksterdagen Berthi.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. Dank je Berthi –zie het boek wel staan maar zie helaas niet meer informatie hierover.
  Zal wel aan mij of de computer liggen maar ook op contact klikken helpt niet. Jammer.
  groetjes,Truus

 3. Ik heb het boekje gevonden in mijn bibliotheek en het ziet er ook niet naar uit dat hij uit Marken zou komen.Je uitleg vind ik erg leuk en bedankt dat je dit allemaal uitzoekt en wil delen met andere mensen.

 4. @Truus, dit is het e-mailadres: marianne@commapublishing.com Het is een klein boekje met 32 pagina’s. De foto’s van de merklappen staan niet zo groot afgebeeld. Tegenwoordig zijn we grotere foto’s gewend. Maar het is een leuk boekje dat mooi is uitgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *