Annemor Sundbø


Vandaag was ik op de breidag in Rijswijk om mijn lezing Breien in het Burgerweeshuis Amsterdam te geven. Vooraf ging ik naar de lezing van Annemor Sundbø. Zij is een specialist op het gebied van de Noorse breitraditie. In 1983 nam zij een voddenfabriekje over waar tonnen breiwerk werd recycled om vervolgens gebruikt te worden als dekbedvulling. Mooi duurzaam, maar toch vond Annemor het zonde dat de wollen truien, kousen, wanten en mutsen in de maalmachine terechtkwamen. In de opslagbakken lag een schat aan breipatronen en culturele geschiedenis. Annemor redde ontelbaar veel breiwerk en ontrafelde de fascinerende geschiedenis van het traditionele breiwerk in Noorwegen. Diverse boeken schreef ze al over haar schatten en richtte haar museumboerderij in Ose in Setesdal ermee in.

Annemor is een enthousiaste vertelster, zij geeft je een inkijkje in haar leven en laat je kennismaken met het Noorse breiwerk. Een boeiende lezing.

10 gedachten over “Annemor Sundbø

  1. Leuke foto van jullie tweeën en wat geweldig dat ze ook hart heeft voor traditie en patronen /handwerk.
    Jullie passen goed bij elkaar.
    Gezellige zondag
    groetjes, Truus uit Drenthe

  2. Goh Berthi, dat vind ik nou leuk: dat je een foto plaatst waar je zelf ook op te zien bent! Jammer dat ik de dag heb gemist. Jullie hebben beiden een mooi boek overgehouden aan jullie ontmoeting in Rijswijk.

    Maria.

  3. Hartverwarmend moment. Twee knit-stitch & history sisters ontmoeten elkaar en maken duidelijk dat liefde voor wat dan ook, alle grenzen overschrijdt. Er is hoop.

  4. @Maria, met veel moeite heb ik de foto geplaatst waar ik ook op sta want zoals bekend is ‘ fotografeer ik liever anderen dan dat ik zelf op een foto sta’ . Tja, en dat was als klein kind al zo! Het zat er al vroeg in!

    @Truus en Puck, het was ontzettend leuk om Annemor te ontmoeten en om bij haar lezing te zijn. Annemor heeft net als ik heel veel belangstelling voor de historie. Heel inspirerend!

  5. Ja Berthi, je bent nog steeds het kleine meisje op de schommel 🙂

  6. Wat een aardig verhaal over Annemor Sundbo en haar werk. Het boek dat jullie laten zien, is dat over haar werk in het voddenfabriekje en hoe het verder ging? Heb je daar meer gegevens over? Op de foto is het niet zo goed te zien.
    Onlangs, rond moederdag, verscheen een nieuw boek van Ileen Montijn, “Tot op de draad”. Het gaat over ‘de vele levens van oude kleren’, het maken, herstellen en vermaken van kleding, interessant en met foto’s! Misschien vind jij het ook boeiend om in te zien.

  7. @Hilda de Wit, het is een boek waarin de uitleg van symbolen en motieven staat te lezen. Verder: creativity and striking power, attitude towards Woman’s Work, Women Noticed in Knitting History, The Norwegian Art of Knitting becomes Visible, Art Industry and Mass Production, Handicraft and Folk Art as Part Time Work, Women’s Hidden Profitability, The Value of darning and recycling, Guiding Threads into Language, Hidding Guiding Threads, Everyday History Becomes Visible.
    Annemor heeft al aardig wat boeken geschreven. Je kunt ze hier vinden: https://annemor.com/english/books/ En ze is nu weer met een nieuw boek bezig. Een bezige bij!

  8. Hoi Berthi .
    Met plezier je lezing gehoord! Op m,n achterste rij zat Annemor Sundbo. Met een koffer vol prachtige Noorse truien/wanten enz. Ook al jaren grote liefde van mij. Op de terug weg naar huis ging ik eens verder nadenken over vakanties van ons in het Setesdal . Heel lang geleden hoor , heb daar toen in heel klein (denk haar) winkeltje boek gekocht ” everyday knitting ” : ” Treasures from a ragpile” . S,avonds in caravan zitten genieten ervan. Doe ik nog steeds , heb eerlijk gezegd niet zo erg op schrijfsters naam gelet. Als ik het beter onrhouden had was ik ook zeker naar haar lezing gegaan. Stom van mij. Want nu heb ik meer tijd daarvoor. Mocht Annemor nog eens een lezing geven in Nederland ,geef er ruchtbaarheid aan op je blog . Jij bent m,n textiel houvast.
    Vriendelijke groeten Anneke Landeweer – Vahrenkamp.

  9. @Hilda de wit, vergat ik te zeggen/schrijven dat ik het nieuwe boek van Ileen Montijn zeker ga lezen.

    @Anneke Landeweer-Vahrenkamp, jammer dat je de lezing van Annemor hebt gemist. Je had haar verhaal zeker interessant gevonden en al helemaal nu ik lees dat je al lang geleden een boek van haar hebt gekocht. Op de website van de breidag stond Annemor wel aangekondigd. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je het een en ander over het hoofd ziet. Je kunt nu eenmaal niet alles bijhouden. Dat lukt mij zelfs niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *