1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie


De Hermitage toont bij binnenkomst van de expositie 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie de nagebootste beroemde winkelpassage aan de Nevski Prospekt in Sint Petersburg. De Passage bood de prachtigste waar aan: van de laatste mode van Charles Poiret of het Engelse modehuis Worth tot de fraaiste kostbaarheden van beroemde juweliers als Carl Fabergé. Die rijkdom stond in schrijnende tegenstelling met het leven van de grote massa, de boeren, kleine burgers en de arbeiders van de fabrieken. Het was een vruchtbare voedingsbodem voor sociale onrust en straatprotesten. De tsaar had moeite om die het hoofd te bieden. Voor en tijdens zijn regering maakte Nicolaas II een aantal cruciale misstappen, die bij elkaar opgeteld een omwenteling onafwendbaar zouden maken.Avondjapon uit de kleedkamer van tsarina Alexandra. St.-Petersburg, atelier van Auguste Brisac, 1903-1905. Satijn, zilvergaas, wit imitatie Alençon kant, borduurwerk in zilverdraad, pailletten en stras. Japon van een dochter van Nicolaas II, Rusland, 1900-1910. Crèmekleurige crêpe-de-chine, Valenciennes kant en tafzijde.


Een jas met broek van tsarevitsj Aleksej.

Op deze tentoonstelling zijn eveneens fraaie kroningssouvenirs te zien en als je toch in de Hermitage bent vergeet dan niet om ook de prachtige tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw te gaan bekijken.

3 gedachten over “1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie

 1. Wat een goed idee, die nagebootste winkelpassage. De tentoonstellingen in de Hermitage Amsterdam zijn meestal groots! Ik kijk er naar uit om er ook heen te gaan.
  Berthi, las jij het boek ‘Het winterpaleis’ van John Boyne (van ’the boy in the striped pyamas)? Het boek is fantasie, maar toch…….. Ik las het met plezier (over de Romanovs, Raspoetin, Anastasia, St Petersburg).
  https://www.bol.com/nl/p/het-winterpaleis/1001004010214961/?country=BE&suggestionType=browse
  Groetjes, Tineke

 2. Wat een rijkdom!
  De kleding is schitterend maar wat een contrast met het gewone volk.
  Maar is dat eigenlijk nu nog steeds niet het geval met de vorstenhuizen van tegenwoordig? Ook daar wordt nog steeds een kapitaal aan kleding en andere luxe besteed.
  De tentoonstelling ziet er prachtig uit en zal zeker de moeite waard zijn.
  Goed weekend
  groetjes Truus uit Drenthe

 3. @Tineke, dit is echt een expositie voor jou!
  Van John Boyne las ik wel het boek ‘De jongen in de gestreepte pyjama’, maar niet ‘Het Winterpaleis’. Ik zet het op mijn lijstje. Dank je voor deze tip.

  @Truus, het is een boeiende tentoonstelling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *