Kroningssouvenirs

Niet alleen in Nederland worden gedenkdoeken gemaakt, ook in Rusland zoals ik zag op de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie in de Hermitage.


Herinneringsdoek met het Moskouse Kremlin en herauten die de kroning aankondigen, Vennootschap Danilov Manufactuur 1896, bedrukt katoen.

Op de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie zijn bedrukte gedenkdoeken te zien. Het waren immens populaire kroningssouvenirs die tijdens de feestelijkheden werden uitgedeeld op het Chodynka-veld. Sommige souvenirs weerspiegelden afzonderlijke evenementen, van bals en banketten tot parades en feestdagen. Het keizerlijk paar was natuurlijk een geliefd motief; de kanselarij van het Ministerie van het Keizerlijk Hof moest toestemming geven om ze te portretteren. Het Kremlin – symbool van de oude hoofdstad – waar de kroningen plaatsvonden, ook nadat St.-Petersburg de hoofdstad was geworden – was ook een populaire afbeelding. Door geruchten over een tekort aan deze souvenirs ontstond het gedrang naar voren dat zoveel mensen fataal werd.


Herinneringsdoek met borstbeelden van het tsarenpaar, Vennootschap Prochorovskaja-Trjochgornaja Manufactuur, 1896, bedrukt katoen.


De expositie 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie is nog te zien tot en met 17 september 2017 in de Hermitage in Amsterdam. Zeer de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *