Afsluitdijk


Cornelis Lely (Amsterdam, 23 september 1854 – Den Haag, 22 januari 1929) was een Nederlandse ingenieur, waterbouwkundige, minister, gouverneur en politicus. De Zuiderzeewerken zijn grotendeels uitgevoerd volgens zijn plannen. Lely ontwierp in 1891 een eerste concept van zijn plan voor de afsluiting van de Zuiderzee, waarop deze binnenzee uiteindelijk in 1932 door de Afsluitdijk definitief werd afgesloten en het huidige IJsselmeer ontstond. Het standbeeld van Cornelis Lely is gemaakt door beeldhouwer Mari Andriessen en in 1954 onthuld door koningin Juliana.


Beeld van een steenzetter aan het werk, gemaakt door Ineke van Dijk in opdracht van de Nederlandse Vereniging Kust- en Oeverwerken, die het aanbood ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Afsluitdijk. Het werd op 28 mei 1982 onthuld door koningin Beatrix. Een plaquette heeft de tekst: “de strijd tegen het water blijft
een strijd door en voor de mens” aangeboden door de ned. ver. kust_ en oeverwerken ontworpen door Ineke van Dijk onthuld door koningin Beatrix _ 28 mei 1982.


Uitzicht op het IJsselmeer. Het was mooi weer met nauwelijks wind terwijl ik dacht dat het altijd behoorlijk zou waaien op de Afsluitdijk. Dit prachtige en rustige weer had zijn keerzijde: namelijk de komst van de enorme hoeveelheid IJsselmeervliegjes zoals ze worden genoemd. Ik had er nog nooit van gehoord. De officiële naam is dansmuggen, ook wel vedermuggen genoemd. Ze steken niet, maar je krijgt er een enorme vlekkentroep van. Binnen een mum van tijd zit je onder deze muggen en de auto’s zien ‘zwart’ van deze IJsselmeervliegjes. Je loopt niet met plezier op de loopbrug die over de Afsluitdijk gaat en aan fietsen op de dijk wil je al helemaal niet denken.


Uitzicht op het IJsselmeer.


Het Vlietermonument bevindt zich bij de Vlieter, de plaats waar in 1932 de Afsluitdijk werd gesloten. Het is een monument in de vorm van een uitkijktoren, ontworpen door architect Willem Dudok. De toren is in 1933 gebouwd.


Het Vlietermonument gezien vanaf het IJsselmeer.


Via een wenteltrap in het Vlietermonument kun je naar boven gaan waar je een prachtig uitzicht hebt.


De Afsluitdijk die Noord-Holland met Friesland verbindt. Links zie je de Waddenzee en rechts het IJsselmeer.

1 gedachte op “Afsluitdijk

 1. Wat een heerlijk zonnetje op de Afsluitdijk. En wat jammer dat de IJsselmeervliegjes zo plagen. Wij maakten ze ooit mee op de boot van Marken naar Volendam, maar toen waren ze niet zó talrijk als jij beschrijft.
  Wat moet dat een klus geweest zijn om de Afsluitdijk aan te leggen. Wij logeerden vorig jaar in Villa Nieuwland in Oosterland. Deze villa werd gebouwd voor de hoofdingenieurs die werkten aan de Afsluitdijk.
  https://villanieuwland.nl/bandbhotel/de-villa/zuiderzeewerken
  En mijn opa was machinist op een stoomboot die soms dagtochtjes maakte naar de Werken………. Een filmpje uit 1933 met dezelfde boot als waar opa ook wel op voer: https://www.youtube.com/watch?v=7UlE3kxz-6w . Opa werd geboren in 1901, ik kan hem niet meer vragen of hij erbij was.
  Vleugje nostalgie op de zaterdagochtend!
  Groetjes, Tineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *