Kantcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen


Niet veel mensen weten dat Museum Boijmans Van Beuningen een grote collectie historisch kant bezit. De 2615 stukken, waaronder ook bijzondere kanten waaiers, hebben de afgelopen jaren een verborgen bestaan geleid. Dat is onterecht.

Op dit moment worden alle stukken kant opnieuw bekeken. Dit moet duidelijkheid verschaffen over de rol die deze deelcollectie in de toekomst in het museum kan spelen. Dit proces is live te volgen in een museumzaal tot en met 11 juni 2017.


De informatie over de stukken kant wordt gecontroleerd en aangevuld. Klopt de datering, het materiaal, de herkomst, het formaat? De meeste stukken zijn meer dan een halve eeuw geleden verzameld en beslist niet volgens de huidige standaard geïnventariseerd. Vervolgens wordt het object in Collectie Boijmans Online opgenomen zodat het digitaal toegankelijk is voor het publiek.


De basis van de kantcollectie in Museum Boijmans Van Beuningen is gelegd door havenbaron Willem Hugo de Monchy. Deze Rotterdamse verzamelaar schenkt vanaf de jaren 50 uit de vorige eeuw zijn collectie in delen aan het museum. Het Kantsalet en vele particulieren hebben daar vervolgens door schenkingen bijzondere stukken aan toegevoegd.


Een laatste stap is het beoordelen van de stukken. Hebben ze voldoende kwaliteit, is er genoeg afwisseling, heeft een ander Nederlands museum hetzelfde stuk wellicht in een veel betere staat? Wanneer men er van overtuigd is dat er stukken kant in de collectie zijn die niet aan de voorwaarden voldoen, kan men besluiten ze te ontzamelen. Dit is geen eenvoudig proces; het museum houdt zich hierbij aan strikte landelijke richtlijnen. Men bekijkt of er andere musea zijn, eerst in Rotterdam, en vervolgens in de rest van Nederland, die de stukken wel willen hebben. Pas als men het hele protocol heeft doorlopen, kan men de stukken verkopen of weggeven.

2 gedachten over “Kantcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen

  1. Misschien een aanvulling voor het Kantmuseum Horst?

    Groet, Karin.

  2. @Karin van der Linden, misschien wel. Maar eerst moet nog blijken of ze kant gaan ontzamelen.
    Trouwens, ik ben nog naar je expositie geweest in Museum de Kantfabriek om je prachtige werk te bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *