Lev Tolstoj/Lev Tolstoi door Ilja Repin

Hans Boland was gisteren te gast bij De Wereld Draait Door om met Matthijs van Nieuwkerk in gesprek te gaan over zijn vertaling van het boek Anna Karenina van Lev Tolstoi (1828-1910). Ik moest direct denken aan het schilderij dat Ilja Repin (1844-1930) maakte van Lev Tolstoi in 1901 dat ik zag in het Drents Museum.


Dit portret van Lev Tolstoj, door Ilja Repin gemaakt, wordt een van de iconen van de moderne Russische geschiedenis. Het is gemaakt in de tijd waarin de schrijver zich steeds meer op het simpele boerenleven richt. Als een soort heilige voor de boeren staat Tolstoj midden in de natuur met zijn blote voeten op de kale aarde van zijn landgoed Yasnaya Polyana.

Dit schilderij is onderdeel van de expositie Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870-1900 in het Drents Museum dat nog te zien is tot en met zondag 2 april 2017. Eerder schreef ik over deze tentoonstelling op mijn blog, en wel hier en hier.

5 gedachten over “Lev Tolstoj/Lev Tolstoi door Ilja Repin

 1. Mooi schilderij en zijn eenvoudig leven doet me denken aan de Amish.
  Zonnige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. “simpel boerenleven” en “zijn landgoed”, mmmm, wat moet ik daarvan denken?
  Het is een prachtige tentoonstelling, dat wel!
  Juist de totale armoede wordt goed uitgebeeld.
  Groeten van Digna

 3. Nee, Berthi, daar begin ik niet aan! 😉
  (Rusland is ook niet naast de deur, haha)
  Nogmaals groeten van Digna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *