Friesland


MaaikeW: ‘Op 4-4-2006 en 5-4-2006 schreef je er al een weblogje over: de knottedoek, louter voorkomend in Friesland, de meeste bewaard in ’t Fries Museum en te zien op de website Friese merklappen. Op mijn speurtocht vond ik bij de Collectie Nederland van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed twee exemplaren – deze en deze – toebehorend aan het Nederlands Openluchtmuseum. Ik vond geen compleet patroon voor een knottedoek maar een ervaren borduurster hoeft daar haar hand niet voor om te draaien, genoeg liefhebbers die voor zo’n knottedoek graag haar hand ophouden lijkt mij. Staat bij mij dus nog op het lijstje “te maken”, maar volgt ongetwijfeld. Veel te leuk immers!’


MaaikeW: ‘Ik stond vanmorgen te strijken voor de televisie en had Omrop Frysl├ón aanstaan met een programma wat op de radio wordt uitgezonden maar ook via televisie te zien is: Op & Ut. Gieneke Arnolli schoof aan en vertelde over de sitsententoonstelling en de drukbezochte opening gisteren waar jij ook was en over de Hindelooper dracht waarin sits rijkelijk verwerkt was. Zoals ik gewend ben van Gieneke Arnolli – het onderwerp textiel textiel leent zich er ook voor – had Gieneke een bijpassende sjaal om maar het gesprek ging niet over de sjaal. Pas toen de advertenties hoorbaar waren maar Gieneke nog in beeld, zag ik haar vertellen over die sjaal die ongetwijfeld iets met sits te maken had. Maar niet hoorbaar voor de luisteraars of kijkers. Jammer maar misschien kom ik op de sitstentoonstelling zelf achter het antwoord!’

2 gedachten over “Friesland

  1. tjonge jonge die Zeeuwse kappen van kant zijn groot en benemen je alle uitzicht..maar deze Hindeloper MUTS slaat alles, zal wel de Zondagse dracht zijn want daar kan je toch niet mee werken.
    Trouwens van die Knottedoek bestaat een uitgebreid patroon vraag maar bij Needles4all of bij Marcella van Oost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *