Expositie van de handwerkvereniging ’t Vingerhoedskruid

’t Vingerhoedskruid toont juweeltjes van borduurkunst en naaldkant in het CC van Wijnegem – nog tot 28 maart 2017. Vroeger in het Zilvermuseum Sterckshof, nu in de Kapel van het CC van Wijnegem!


De in handwerkmiddens welgekende Antwerpse vereniging ’t Vingerhoedskruid toont in het CC van Wijnegem nog tot 28 maart 2017 meer dan 100 borduurwerken en een uitgelezen keuze van de allerfijnste naaldkant van haar leden.

Van 1991 tot 2011 gingen liefhebbers van borduur- en kantkunst om de twee jaar in het zilvermuseum Sterckshof de werken van deze borduurgroep bewonderen. Na de sluiting van het Sterckshof vonden de naaldkunstenaressen van ’t Vingerhoedskruid een nieuwe sfeervolle locatie om hun werken te tonen: de Kapel van het CC van Wijnegem.

Allerlei borduurtechnieken (kruisjessteek – knoopjessteek – schwalmer – bargello – open naadwerk – schilderen met de naald en meer) worden op originele wijze toegepast in gebruiksvoorwerpen gaande van een pennenzakje of een scharenetui tot kussens voor de tuinstoelen.

Sommige borduursters vonden inspiratie in naïeve kunst, anderen vertaalden hun borduursteken in een sudoku met een subtiel verborgen bericht! De vier seizoenen lopen als een rode draad door de hele tentoonstelling. Er valt veel te ontdekken!

De borduursters krijgen dikwijls de vraag: hoe lang werken jullie er aan? ‘Quand on aime, on ne compte pas’ zegt het spreekwoord naar voor de ‘Ark van Noe’ waren er vijf maanden nodig, de katten à la Klimt? Drie jaren!

Wil je weten wat Temari is, kom dan kijken naar onze kerstboom: er hangen ongeveer 100 grote en kleine Temaribollen in: kleurrijke draden, originele geometrische figuren, ingewikkelde patronen!

Als kers op de taart, voor liefhebbers van antiek: een kleine collectie van allerfijnst geborduurde Chinese buideltjes uit de Daoguang periode (1821–1850), uit de Xianfeng periode (1851–1861) en uit de Guangxu periode (1875–1908).

Tot 28 maart 2017 in ’t Gasthuis – Turnhoutsebaan 199 – 2110 Wijnegem
inkom 5€ (-12 jaar gratis) – alle dagen van 10 tot 17 uur

Info: Marie-Louise Draelants 03- 237 70 04 vingerhoedskruid23@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *