Rijswijk Textiel Biënnale 2017


June Lee, Detail Bystander, 2016, thread on plastic cast, 24 x 5 x 4 cm each figure. Photo: Myoung Studio

Van 16 mei tot en met 24 september 2017 vindt de vijfde Rijswijk Textiel Biënnale plaats. Vierentwintig internationale kunstenaars tonen beeldende kunst van textiel. Beproefde textiele technieken als weven, breien en borduren, gecombineerd met fotografie en digitale procedés worden ingezet om maatschappelijke en politieke, maar ook persoonlijke thema’s uit te dragen. Krachtige boodschappen over onder meer onderdrukking, terrorisme, ouderdom en gender worden verpakt in zacht textiel. Kunst die vragen stelt. Vragen die niet direct beantwoord hoeven worden. ‘Stof’ die tot nadenken stemt.

Uitdagende gebreide portretten van iconische vrouwelijke kunstenaars. Geschokte gelaatsuitdrukkingen als reactie op terroristische aanslagen, gevangen in geborduurde zelfportretten. Een metersgroot wandkleed, dat een verhaal vertelt over protest, met in het middelpunt een door sociale media beroemd geworden zwerfhond, die voor de demonstranten kiest.


Karoline H Larsen, Collective Strings, 2014. participatory installation three days, Helsinki Festival, Finland. Photo: Anu Pynnönen

Politiek en kunst, verbonden met elkaar door draad. Draad, die ook letterlijk kan verbinden. De installatie Collective Strings op de voorplein van Museum Rijswijk groeit onder de handen van het publiek. Kilometers kleurrijk draad kiest het luchtruim, raakt verstrikt en mondt uit in een transparant kunstwerk. Het publiek levert een performance en de choreografie ligt nooit vast.

De textielbiënnales in Museum Rijswijk zijn inmiddels internationaal toonaangevende evenementen geworden in de wereld van de beeldende kunst van textiel. Deze vijfde biënnale is hierop geen uitzondering. De geselecteerde kunstenaars staan in de voorhoede door het vernieuwend gebruik van textiel dat zij toepassen voor indringende beeldtaal en krachtige boodschappen.


Tamar Mason, Detail Grace Unathi, 2012, embroidery, beadwork on fabric, 215 x 88 cm. Photo: ©Tamar Mason

Kristina Aas & Karina Presttun (Noorwegen), Maryam Ashkanian (Iran), Susanna Bauer(Engeland), Renato Dib (Brazilië), Jenni Dutton (Engeland), Nigel Hurlstone (Engeland), Henry Hussey (Engeland), Daun Jeong (Korea), Kate Just (Australië), Alice Kettle (Engeland), Rieko Koga (Japan/Frankrijk), Karoline H Larsen (Denemarken), June Lee (Korea) , Tamar Mason (Zuid-Afrika), Janaina Mello Landini (Brazilië), Sophia Narrett (Verenigde Staten), Laima Oržekauskien?-Ore (Lithouwen), Jon Riis (Verenigde Staten), Agnès Sébyleau (Frankrijk), Hannalie Taute (Zuid-Afrika), Cristiàn Velasco (Chili), Murat Yildiz (Turkije), Ji Seon Yoon (Korea).


Cristiàn Velasco, País Soñado (Country Dream), 2013, embroidery on cotton, 500 x 150 cm. Photo: Cristiàn Velasco

Bij de Rijswijk Textiel Biënnale 2017 verschijnt een geïllustreerde catalogus (Ned/Eng). Auteur: Frank van der Ploeg.

Op zondag 10 september vindt de textielmarkt plaats op het voorplein (11-17 uur) van het museum en in de Oude Kerk (12.30-17 uur) er tegenover.

Museum Rijswijk, Herenstraat 67, 2282 BR Rijswijk, 070 3903617
Open: dinsdag tot en met zondag: 11-17 uur

2 gedachten over “Rijswijk Textiel Biënnale 2017

  1. Een bijzondere tentoonstelling.
    Heel apart het laatste wat je laat zien. Je zou bijna verwachten dat de man zo van het doek stapt.
    Tamar Mason laat met weinig lijnen toch deze vrouw tot leven komen.
    Zonnige dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *