Wearable Art van Tiel Janssen


Recycled Fantasy


De Maastrichtse kunstenares Tiel Janssen maakt bijzondere kostuums en sieraden. Het is draagbare kunst, gemaakt van zelf ontwikkelde materialen. Ze brengt drie kenmerken tot uitdrukking: het lichaam als drager, niets is normaal en alles is bijzonder. In 2014 won ze een prijs bij het toonaangevende evenement World of Wearable Art – WOW in Wellington (Nieuw-Zeeland). Voor haar creatie Colorless Rhythm was een choreografie samengesteld met passende muziek in een spectaculair decor. Colorless Rhythm symboliseert een Braziliaanse dans, uitgedrukt in zwart en wit in combinatie met geometrische vormen. Op verzoek heeft Tiel Janssen Colorless Rhythm ter beschikking gesteld aan de WOW organisatie. Het kostuum is voorlopig te zien in Nieuw Zeeland. Met andere winnende ontwerpen is een reizende expositie samengesteld.
Voor het eerst wordt in Nederland in Museum de Kantfabriek een selectie van het werk van Tiel Janssen tentoongesteld. Tot en met 9 april 2017 kun je deze bijzondere ontwerpen bewonderen.


Tiel Janssen maakt haar kostuums op een paspop waarop ze met haar materialen begint te ontwerpen. Ze weet nooit van tevoren hoe de kostuums worden. Elk nieuw ontwerp is een gelegenheid om nieuwe materialen en bijzondere vormen te vinden. De onderliggende gedachten en gevoelens bepalen met het ontwikkeld materiaal al beeldhouwend het theatrale kostuum.


Construction


Re-bird


Verknipte Communicatie


Virtuele Driehoeken


Mozaïek

Ieder jaar ontwerpt en maakt Tiel Janssen een bijzonder kostuum. Een specifieke gelegenheid om haar kostuums te dragen laat zij niet aan zich voorbijgaan en dat zijn de drie dagen Carnaval in Maastricht. Meteen in het nieuwe jaar begint ze aan een nieuw kostuum waarvan de deadline Carnaval is. Tiel Janssen ontwerpt en maakt ook kostuums voor kunstmanifestaties en performances.

3 gedachten over “Wearable Art van Tiel Janssen

  1. Bijzonder en heel kleurrijk zijn haar kostuums.
    Ontwerpt ze ook kleding voor dagelijks gebruik? Dit kleurige maakt alles veel vrolijker dan wat je veel in de winkel ziet.
    Gezellige zondag
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *