China’s Van Goghs

In het Chinese dorp Dafen wonen veel schilders die jaarlijks miljoenen kopieën van Westerse wereldberoemde meesterwerken schilderen, waaronder Van Gogh. De schilders leven en slapen op de vloeren van de kleine ateliers tussen waslijnen vol honderden kopieën. Het is hard werken om de grootschalige orders op tijd af te krijgen.


Xiaoyong Zhao runt samen met zijn vrouw, broer en zwager een klein atelier in Dafen waar ze kopieën schilderen van Van Gogh. Ze zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. In twintig jaar reproduceerden ze ongeveer 100.000 Van Goghs. De droom van Xiaoyong Zhao is de schilderijen van Van Gogh in het echt te bewonderen. Zo’n reis is duur. Daar zullen eerst heel veel schilderijen voor gemaakt moeten worden.

De droom van Xiaoyong Zhao komt uit. Hij vertrekt naar Amsterdam om het Van Gogh Museum te bezoeken en de Amsterdamse kunsthandelaar die één van zijn beste klanten is. Het is een grote teleurstelling als zijn opdrachtgever geen galerie blijkt te hebben, maar een souvenirshop op het Museumplein. Xiaoyong Zhao vraagt zich af of hij wel voldoende betaald krijgt voor zijn olieverfschilderijen en vallen zijn kunstwerken wel onder ‘Kunst’?

De trailer van China’s Van Goghs kun je hier zien.

De eerstvolgende keer dat ik op het Museumplein in Amsterdam ben, moet ik de olieverfschilderijen van Xiaoyong Zhao zien! Ik zal met heel andere ogen naar zijn werk kijken nu ik de documentaire China’s Van Goghs heb gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *