Sits – katoen in bloei


Gisteren werd onder grote belangstelling de expositie Sits – katoen in bloei geopend in het Fries Museum te Leeuwarden. Het is wederom een schitterende textieltentoonstelling. Er was te weinig tijd om alles goed te bekijken. Ik ga beslist een keer terug. Om je alvast een indruk te geven, maakte ik wel al enkele foto’s.
Jak met zigzagvormige vestpandjes met bloemmotieven met een kleurrijk geborduurde kroplap met fantasiebloemen geïnspireerd op sits. Daaronder een sitsen rok beschilderd met elkaar kruisende bamboestengels en gevarieerde bloemen. Jak: India, tweede kwart 18e eeuw, katoen, beschilderd en geverfd in sitstechniek. Kroplap: Europa, circa 1750-1820, borduurwerk op fijn linnen. Rok: India, tweede helft 18e eeuw, katoen, beschilderd en geverfd in sitstechniek.


Bedrukt katoenen kinderjurkje met geborduurde onderrok, versierd met verspringende plantjes. Jak: Europa, eerste helft 18e eeuw, bedrukt katoen. Onderrok: Europa, circa 1730, geborduurd katoen.


Vrouwenkostuum met grote Duitse muts, jak versierd met asymmetrische bladmotieven en gevarieerde bloemen op een rok beschilderd met rankende toefjes bloemen en een randmotief met bloeiende bomen, bloemvazen, jagers, druivenplukkers, honden, konijnen en vogels. Duitse muts: luifel van Valencienneskant, circa 1780-1790. Jak: India, derde kwart 18e eeuw, katoen, beschilderd en geverfd in sitstechniek. Rok: India, derde kwart 18e eeuw, katoen, beschilderd en geverfd in sitstechniek.


Kinderjakje beschilderd en geverfd in sitstechniek. Jakje: 1810-1820.

5 gedachten over “Sits – katoen in bloei

  1. Jááá, daar moet en zal ik ook naar toe! Jouw voorproefje is alvast prachtig!
    Mooie zondag gewenst, en groeten van Digna

  2. Hoi Berthi
    Wat een prachtige tentoonstelling ! Ook ik ga zeker terug , het boek erover is ook prachtig. Heb een fantastische dag gehad. Berthi jij ook bedankt voor je foto’s . anneke landeweer – vahrenkamp.

  3. Wat ziet het er enorm mooi uit ! Dankjewel voor je foto’s. !
    Patricia uit Oegstgeest (blog: quiltsathome.blogspot.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *