Karbies – Kaerebies – Karabies – Karrebies – Kabies


Karbies – Kaerebies – Karabies – Karrebies – Kabies is de naam voor een (van stroo) gevlochten handtasch met (twee) ooren, maar zonder overklep of sluiting. Deze kaerebiezen worden nog steeds gemaakt en verkocht in het Tapijtmuseum in Genemuiden. Als ik de karbies zie moet ik direct denken aan de keukenmat die vroeger bij mijn ouders op de vloer in de keuken lag. Elke week ging de mat naar buiten om over de waslijn gehangen te worden. De mattenklapper werd tevoorschijn gehaald en kloppen maar op die harde stugge mat. Alle broodkruimels en ander vuil moest eruit geklopt worden. Het huis moest schoon, schoner en nog schoner zijn, zoals dat hoorde. Als kind wilde ik best eens graag op mijn knieën zittende spelen op de mat, maar dat duurde nooit lang, want wat een pijn kreeg je aan je knieën. Maar wat nooit verdween was verstoppertje spelen. Aan het eind van de middag verstopte ik mezelf onder de keukentafel, zittende op de harde keukenmat, zodat mijn vader mij moest zoeken als hij thuiskwam van zijn werk. Mooie herinnering!

6 gedachten over “Karbies – Kaerebies – Karabies – Karrebies – Kabies

 1. Heerlijk deze herinnering aan je jeugd.
  Bij ons lag er in de keuken een rode kokosmat en als ik dan mijn schoenen had vastgemaakt met 1 knie op de mat dan stonden de bobbeltjes in mijn knieën.
  Goed weekend
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. Ook ik herinner me deze tassen van vroeger. Ik wist niet dat ze nog steeds gemaakt worden.

 3. Mijn moeder had vroeger een van stro gevlochten boodschappentas, die zij en mijn vader altijd haar “karabiesie” noemden. Ik kom er nu pas achter dat het dus een echt woord is! Grappig… Haar karabiesie ging namelijk altijd mee. Zelfs op vakantie.

 4. Heee…is dat leuk, heb zelf ooit ook een “karabies” gehad en zoek al
  jaren naar zo’n tas, ik dacht dus ook dat die niet meer gemaakt zouden
  worden…dus toch.
  Ging ermee naar de markt om bv fruit-appels enz enz te kopen.
  Nou dan moet ik maar’es op die site v h Tapijtmuseum – Genemuiden kijken.

 5. @Geke Rekers, de karbies is erg leuk en het is mooi dat ze nog steeds wordt gemaakt! Veel succes met een nieuwe aankoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *