Museum GardeRobe MannekenPis


Op de zijkant van het museumgebouw is een groot ‘Manneken Peace’ graffitikunstwerk aangebracht. Foto: Belga/Siska Gremmelprez.

In 2014 lees je in dit bericht dat de uitgebreide garderobe van Manneken Pis een nieuw museum zou krijgen. Nu is het dan zover. Op 4 februari 2017 werd de GardeRobe MannekenPis geopend. De verzameling kostuums van het beroemde beeldje werd voorheen bewaard in het Broodhuis op de Grote Markt. Nu is dit verhuisd naar de Eikstraat 19 in Brussel, op een steenworp van de fontein.

Pronkstuk van het museum GardeRobe MannekenPis is een replica van het oudste bewaarde pakje, een zijden galakostuum met goud- en zilverborduursel uit 1747. Het werd geschonken door de Franse koning Lodewijk XV. Het originele kostuum is te fragiel om te worden tentoongesteld. Het oudste bekende kostuum staat op een schilderij uit 1615, waarop Manneken Pis in een bourgeois herderspakje is afgebeeld. Ter gelegenheid van de opening op 4 februari werd een replica op basis van het schilderij gemaakt.

De garderobe van Manneken Pis bestaat op dit moment uit 965 kostuums en wordt elk jaar uitgebreid met vijftien kostuums. Het Brusselse stadsbestuur krijgt jaarlijks zestig aanvragen om voor Manneken Pis een nieuwe outfit te mogen maken, waarvan er vijftien worden gehonoreerd. Wie de selectie haalt, krijgt een boekwerk vol naaipatronen en voorschriften over weersbestendige materialen. Met zijn onbeweeglijke armpjes heeft Manneken Pis een lastige pasvorm, reden waarom hij een vaste kleermaker en aankleder heeft. Gemiddeld wordt twee tot drie maanden aan een kostuum gewerkt, om daarna één of zelfs maar een halve dag te worden gebruikt.

De Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier mocht Manneken Pis aankleden ter ere van de 20e verjaardag van de Pride in Brussel. De foto kun je hier bekijken.

Een aangeklede Manneken Pis mocht natuurlijk niet ontbreken bij de textielpost. Wil jij Manneken Pis in een kostuum zien, raadpleeg dan eerst deze agenda.


Eén van de kostuums uit de omvangrijke garderobe van Manneken Pis. Foto: Belga/Siska Gremmelprez.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *