Eind 1918 betrokken Picasso en zijn echtgenote Olga Khokhlova de gehele vierde verdieping van Rue la Boétie 23 in Parijs (uiterst links op de kaart). Picasso woonde nu op stand, met een kok, een chauffeur en een butler. Olga, kolonelsdochter die bij het balletgezelschap van Diaghilev had gedanst, deed haar uiterste best om haar echtgenoot te de-bohemieniseren. Dat dreigde te gaan lukken. Een journalist wist te melden dat Picasso hem in een witte zijden pyjama ontving.
Voor de research van de tv-serie Krabbé zoekt Picasso werd Google Street View geraadpleegd. Op die manier werden de meest uiteenlopende Picassoplekken bezocht om te onderzoeken of er te filmen viel. Maar hoe zagen die plekken eruit toen Picasso er rondliep? Gelukkig viel het eerste gedeelte van het leven van Picasso samen met de Gouden Eeuw van de Ansichtkaart die wereldwijd van rond 1900 tot 1920 duurde. Prentbriefkaarten waren betaalbaar voor iedereen en verzending ervan goedkoper dan brieven. Het ging bovendien razendsnel. Op het terrein van de Wereldtentoonstelling in het Parijs van 1900, ook het jaar dat Picasso in Parijs aankwam, werd de bus tien keer per dag gelicht. Er stonden op het terrein van ruim een vierkante kilometer, vijftig brievenbussen en zeven postkantoren, die van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds open waren. Ook op de tweede verdieping van de Eiffeltoren was een postkantoor. Er waren meer dan tienduizenden verschillende ansichtkaarten van de exposities en de gebouwen van de Wereldtentoonstelling in omloop. Ook van de rest van het Parijs uit die tijd is een grote variatie aan ansichtkaarten te vinden. Op internet zijn diverse verkoop- en veilingsites te vinden die oude ansichtkaarten aanbieden.
Op 10 juni 1930 kocht Picasso het chateau Boisgeloup in Normandië. Er was geen elektriciteit, het tochtte en er was nagenoeg geen verwarming. Dat hield hem scherp, vond Picasso. Van aangename verwarming werd een mens maar slaperig. Hij had een schilderatelier in het huis en hij richtte in de stallen een beeldhouwwerkplaats in. Als hij een nacht wilde doorwerken, liet hij zijn pas gekochte Hispano op het gazon parkeren en zette de koplampen aan.
Krabbé zoekt Picasso, vanaf vanavond te zien op NPO2 om 20.25 uur.
Bron: de Volkskrant
Ook in Nederland werd de ansichtkaart populair, de postbode kwam vier keer per dag. Peter Cuypers dook in de geschiedenis van de ansichtkaart en schreef een boek hierover: De Wereld in Oude Ansichten.
Wat een verschil met nu met de post. Ja ik weet dat je nu alle moderne gemakken hebt van mail en mobiel maar een kaart of brief -handgeschreven! – is zoveel mooier en meer persoonlijk .
Goed weekend
groetjes, Truus uit Drenthe
Berthi, wat een geweldig leuk artikel in de Volkskrant. Twee van mijn favoriete onderwerpen: Parijs 1900 en Picasso. Vanwege mijn interesse voor de kunst rond 1900 kocht ik ooit op een verzamelbeurs een kleine catalogus van de Wereldtentoonstelling in Parijs. Wat moet het bijzonder geweest zijn om daar rond te lopen. Alles nieuw! Onvoorstelbaar dat er in die tijd zó veel geld voor werd uitgegeven. Alles was het meest luxe en er werd zo goed gebouwd dat er nu nog verschillende bouwwerken staan (o.a. Eiffeltoren en Grand- en Petit Palais). We interesseren ons voor veel kunstenaars, maar juist van Picasso zagen we heel veel werken. Ik herkende in deel 1 van ‘Krabbé zoekt Picasso’ meteen het kasteel van Vauverangues ( autovrij dorpje in een prachtig gebied, met uitzicht op het niet toegankelijke kasteel). We bezochten het museum in Antibes, de tentoonstelling in Arles, het museum in Barcelona, het museum in Parijs, een expositie in Vallauris en last but not least Picasso aan Zee in ons eigen Scheveningen……………..
Groetjes, Tineke
@Tineke, wat heb jij al veel musea bezocht waar werk van Picasso te bewonderen was/is. Van de eerste uitzending afgelopen donderdag heb ik genoten omdat er voor mij veel nieuwe informatie naar voren kwam. Ik vermoed dat er voor jou niet veel nieuws bijzat, maar toch leuk om te zien.