Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870-1900

Een groep kunstenaars zorgden ervoor dat rond 1870 de Russische kunstwereld op zijn kop werd gezet. Samen waren ze op zoek naar onafhankelijkheid, naar de vrijheid om te maken wat ze wilden en te exposeren waar ze wilden. Ze noemden zich de Maatschappij voor Reizende Kunstexposities, maar kregen al snel de geuzennaam Peredvizhniki: zwervers of (rond)trekkers. Zij waren de eerste kunstenaars die niet alleen hun werk in St. Petersburg en Moskou lieten zien, maar reizende tentoonstellingen door heel Rusland organiseerden. Wereldberoemde zwervers waren Ilya Repin, Vladimir Makovsky en Valentin Serov. In de 19e eeuw waren de verschillen tussen arm en rijk groot in Rusland. De Peredvizhniki kozen ervoor om het leven van de eenvoudige Rus te verheffen tot kunst. Zij schilderden de gewone mensen op realistische wijze en schuwden onderwerpen als armoede, sociaal onrecht en honger niet. Het schilderij Wolgaslepers van Repin werd het icoon van de groep en deed Rusland op zijn grondvesten schudden. Deze en andere sociaalkritische schilderijen van de Peredvizhniki werden een wapen in de strijd voor maatschappelijke hervormingen.


Maaister (1871) – Konstantin Makovsky (1839-1915)

Dit schilderij is te zien op de tentoonstelling Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870-1900 in het Drents Museum. De tentoonstelling loopt tot en met 2 april 2017. Een aanrader! Tineke bezocht eveneens deze prachtige expositie en plaatste diverse foto’s van schilderijen op haar blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *