Sits terug in Nederland


Nieuwe sits, detail levensboom en guirlande.

Nathalie Cassee van Kashmir Heritage: ‘Eind 19e, begin 20e eeuw zal ongeveer de laatste handgemaakte sits in Nederland zijn aangekomen. Sits was eeuwenlang zeer populair over de hele wereld. In Nederland hadden we een voorkeur voor levensbomen, bloemen en guirlandes. De katoen werd in India met de hand geschilderd met natuurlijke verfstoffen als indigo, gebruikmakend van tijdrovende en specialistische fixeer- en uitsparingstechnieken. Al vanaf de 17e eeuw zag de handel in het Westen het potentieel van deze kleurrijke stof met grote kleurvastheid uit India. Met enige smaakaanpassing werd de sits immens populair in kleding, klederdracht en als woontextiel. De VOC werd er rijk mee.

De eerste handgemaakte sits in 100 jaar is nu, na zes maanden werk, afgelopen december aangekomen in Nederland. Het betreft een reproductie van een 18e eeuwse levensboom met een omringende guirlande in Nederlands privébezit van mevr. Joes Meester. Deze afbeelding van een levensboom is met de hand geschilderd door een klein atelier dat deze techniek weer opnam in het land van origine India, geheel volgens origineel procedé.’


De oude sits.

Van 11 maart tot en met 10 september 2017 toont het Fries Museum een gedeelte van hun omvangrijke collectie sitsen op de tentoonstelling Sits – katoen in bloei. Gelijktijdig verschijnt de publicatie Sits katoen in bloei – Gieneke Arnolli.

3 gedachten over “Sits terug in Nederland

  1. Mooi! Wat houd ik toch van die stoffen die iets authentieks folkloristisch uitstralen. Zoals bijvoorbeeld ook de Provençaalse stoffen van Souleiado (gedrukt met prachtige stempels) en natuurlijk niet te vergeten de stoffen van Vlisco………
    Heerlijk, mijmeren over zomers gekleurde stoffen op een koude wintermorgen (met zon).
    En wie weet een idee voor een volgend uitje naar Friesland (we mijmeren vrolijk verder Berthi).

  2. @miekequilt, ik weet zeker dat het een prachtige expositie gaat worden. Het Fries Museum heeft een schitterende collectie sitsen!

    @Tineke, dit is echt een expositie dat in jouw straatje past! Een bezoek hieraan zal zeer zeker de moeite waard zijn. Ik wil de prachtige sitsen zeker gaan bewonderen ondanks dat het een behoorlijk eind reizen is voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *