Fascinating Children’s Hats – Monique Derwig


Met twee kindermutsjes van de Miao uit China begon in 2002 de collectie van Monique Derwig die inmiddels uit meer dan 500 stuks bestaat; waaronder ook kinderkleding. Monique probeert van het verworven textiel zoveel mogelijk informatie te verzamelen: via boeken, internet, andere verzamelaars en via de personen die de mutsjes en kinderkleding verkopen. Het blijft niet alleen bij verzamelen, Monique besluit om haar liefde voor etnisch textiel te delen met andere belangstellenden en begint aan haar boek Fascinating Children’s Hats. Inmiddels zijn er al ideeën voor een tweede boek met etnisch kinderkleding als thema. Monique had niet het plan om een encyclopedie te schrijven over de mutsjes. De publicatie is bedoeld als een eerbetoon aan de liefde van een moeder voor haar kind en om de diversiteit van de culturen in de wereld te laten zien.

Traditionele kleding toont een verbinding met de cultuur waar het kind bij hoort. Op bepaalde momenten in het leven van het kind wordt er speciale kleding gemaakt en gedragen. Deze gelegenheden kunnen onder andere zijn: de geboorte van een kind, de viering van de eerste verjaardag, de eerste schooldag of de overgang naar de puberteit. Monique heeft een selectie uit haar verzameling mutsjes gemaakt en beschreven in haar boek. We naderen het nieuwe jaar waardoor de nieuwjaarsmuts van de Hmong uit Thailand een toepasselijk voorbeeld is.


Nieuwjaar is een belangrijk festival voor de Hmong in Thailand. Voor deze gelegenheid probeert de moeder een prachtig mutsje te maken voor haar kind, maar een enkele keer voegt ze met opzet een fout toe, want alleen de goden zijn in staat om zonder fouten te werken. In deze specifieke muts heeft de moeder een patchwork ontwerp toegevoegd.


Mutsjes worden niet alleen gedragen omdat ze mooi zijn, maar ook om het kind te beschermen tegen alle gevaar. Een voorbeeld is het mutsje op bovenstaande foto. Dit mutsje uit het grensgebied van Afghanistan en het noordwesten van Pakistan heeft twee lange oorkleppen om de oren te beschermen tegen de barre kou en de boze geesten. De muts is verfraaid met gele, rode, witte en blauwe kralen. Verschillende munten uit Saoedi-Arabië en Afghanistan zijn aan de bovenkant van het mutsje genaaid en verwijzen naar een leven vol rijkdom.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele mutsjes die beschreven worden in Fascinating Children’s Hats. De foto’s van de mutsjes zijn prachtig waardoor het alleen al een fraai kijkboek is geworden. De afmeting van het boek is 22,5 x 22,5 cm, 96 pagina’s, is Engelstalig, ISBN 9789082368321 en de prijs is € 37,50 exclusief verzendkosten. Het boek kun je hier bestellen.

4 gedachten over “Fascinating Children’s Hats – Monique Derwig

 1. Dat is een mooi boek met al deze verschillende mutsjes. Die jij laat zien zijn heel kleurig. Wat een werk zal een moeder hier in steken om zo’n prachtig mutsje voor haar kind te maken.
  Gezellige dag en een goed uiteinde.
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. @Truus, de liefde van een moeder voor haar kind is groot! Net als hier trouwens, alleen maken wij niet zo’n mutsjes voor onze kinderen.
  Een gezellige jaarwisseling en een spetterend begin van 2017!

 3. Het boek is inderdaad prachtig geworden, precies zoals ik het wilde! Een mooi kijkboek met veel informatie over prachtige kledingstukken. Te koop via mijn website http://www.fascinatingchildrensclothing.nl, wordt na betaling direct opgestuurd. Of gewoon koffie komen drinken in Valkenburg!

  Ben blij gekozen te hebben voor kwaliteit zowel bij de keuze van de fotograaf als de designer. Bedankt Jean Jacques Spuisers en Janet Armstrong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *