Koningin-moeder Emma of koningin-moeder Anna-Paulowna?


Op 23 juli 2016 bracht ik een bezoek aan Paleis Soestdijk waar ik onder andere deze tafel fotografeerde. Het borduurwerk in het blad van de tafel zou van de hand van koningin-moeder Emma zijn, volgens het bijbehorende tekstkaartje dat ik eveneens fotografeerde.


Tekstkaartje in de hoekkamer van Paleis Soestdijk.


Afgelopen vrijdag bezocht ik de expositie Anna Paulowna op Paleis Het Loo waar ik weer de tafel tegenkwam die ik op Paleis Soestdijk had gezien. Ook hier fotografeerde ik de tafel en de bijbehorende tekst.


Tot mijn verbazing lees ik: ‘In het blad heeft Anna Paulowna zelf het paneel geborduurd met een boeket roze rozen, haar lievelingsbloemen.’

Wie heeft het borduurwerk nu gemaakt? Koningin-moeder Emma, koningin-moeder Anna-Paulowna óf misschien iemand anders?

9 gedachten over “Koningin-moeder Emma of koningin-moeder Anna-Paulowna?

 1. Ja, als je belangstelling naar dit soort dingen uitgaat, dan valt het je op, Berthi!Er wordt vaak gezegd: “aangenomen wordt dat…” en vervolgens wordt er naar hartenlust op los gefantaseerd. Wij zeggen in zo’n geval tegen elkaar: als je het drie keer hardop hebt gezegd is het waar (niet dus).
  Ga je hier nog op voortrechercheren? (mooi woord, hè?)
  Groeten van Digna

 2. Ohhh…. daar moet je toch echt en handwerkhart voor hebben om dat op te merken… Ben nu wel erg benieuwd wie het heeft geborduurd… Kostelijk dit soort zaken… Heb je al een linkje doorgestuurd naar degenen die verantwoordelijk zijn voor de twee exposities?

 3. @Ine, weinig mensen zullen dit gezien hebben…

  @Digna, uit ervaring weet ik inmiddels dat je niets als vanzelfsprekend moet aannemen. Alles moet je controleren en het liefst bij meerdere bronnen. Inmiddels heb ik een mail naar Paleis Het Loo gestuurd. Zodra ik antwoord heb, laat ik dit weten.

  @Petra, misschien… ik ben benieuwd!

  @Willeke, als je geen belangstelling hebt voor handwerk dan valt je dit vast niet op. Maar ja, mij valt het dus wel op! Een mail naar Paleis Het Loo is verstuurd.

 4. Goede vondst Berthi, tien met een griffel voor je oplettendheid!
  Musea gaan soms erg gemakkelijk om met de beschrijvingen. Soms onwetendheid, soms ook gewoon gemakzucht. Of de waarheid rond het borduurwerk van dit tafeltje ooit boven water komt………?

 5. Wat leuk weer….ik heb zelf ook gemerkt dat je, als je dingen hebt vastgelegd en gefotografeerd hebt, eerder op het idee hebt dat er iets niet klopt…..het gebeurt echt vaker, ook in musea…..heel goed opgemerkt van je Berthi….ik ben benieuwd…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *