De Amsterdamse Steek


Opening brei-academie De Amsterdamse Steek

Breien: een ambacht met toekomst
Op 17 december 2016 start de brei-academie De Amsterdamse Steek met een kennismakingsdag. Van 10.00 tot 18.00 uur laat men in diverse workshops zien wat zij aanbieden vanaf januari 2017.
Zij vinden dat breien een ambacht is dat meer dan ooit bewaard moet blijven. Het doel is breilessen te geven op een hoog niveau om zo breikennis in alle facetten te verdiepen. Breien is ook van nu. Daar zorgen ze voor met nieuw design en vernieuwing: de manier om het ambacht levend te houden.

Die uitgangspunten zijn terug te vinden in het aanbod van De Amsterdamse Steek. Op het programma staan lessen over sokken breien, wol verven en kleurgebruik in breiwerk. Maar ook hebben zij een module over de geschiedenis van het breien met daarin oude patronen die ze opnieuw hebben beschreven. Op de kennismakingsdag geven zij korte workshops over de verschillende onderdelen.

De lessen zijn in handen van Loret Karman en Rita Huijink. Beiden zijn ervaren docenten. Loret Karman heeft een handververij en haar geverfde wol is door heel Nederland onder breisters bekend. Daarnaast geeft zij regelmatig les in Haute Couture breien. Rita Huijink is historica en breister. Haar specialisatie is vooral de technische kant van het breien en de geschiedenis van de breikunst. Dit jaar maakte zij onder meer een jurk en top voor de show van Tess van Zalinge op de Amsterdam Fashion Week.

De kennismakingsdag en de lessen vanaf januari 2017 vinden plaats bij MOMA op het Bos en Lommerplantsoen 1 in Amsterdam. Goed bereikbaar met openbaar vervoer (één halte met bus 15 vanaf station Sloterdijk).
Verdere informatie is te vinden op de website De Amsterdamse Steek. Daar kun je je ook inschrijven voor de cursussen.
Nieuwsgierig? Ga langs voor een kop koffie, een praatje of een workshop.

4 gedachten over “De Amsterdamse Steek

  1. Wat een geweldig initiatief van deze dames en ik hoop dat ze op meer plaatsen zoiets gaan opzetten.
    Veel oude technieken komen weer terug en het is zo jammer dat er op de scholen geen handwerken meer gegeven wordt. Maar de juffen van tegenwoordig hebben zelf ook vaak niet handwerkles gehad dus kunnen ze dit ook niet aan anderen leren.
    Gezellige dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

  2. Dank je wel voor jouw support Berthi. Het is heel hard werken, maar wij zijn zo superblij met alle hulp van zoveel kanten.

  3. dank je wel voor de tip! ik had nog nooit van ze gehoord, maar was er vandaag, en ga een cursus bij ze volgen!

  4. @Marian, ontzettend leuk dat jij dit hebt ontdekt en nu een cursus bij ze gaat volgen! Veel breiplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *