People Knitting – Barbara Levine


Zo’n 25 jaar geleden kreeg Barbara Levine belangstelling voor oude foto’s en telkens als ze een kiekje vond waarop iemand aan het breien was, moest ze aan haar moeder denken. Een van de vroegste herinneringen aan haar moeder was het kijken naar het breien en het luisteren naar het geluid van de breinaalden. ‘Ik ben zelf geen breister, maar een kijkster’, schrijft Barbara.

Barbara Levine heeft nu een boekje samengesteld met daarin 100 foto’s – van 1860 tot 1960 – met mensen die aan het breien zijn. Het merendeel komt uit haar eigen collectie. Het is een genot om naar deze leuke foto’s te kijken. Hieronder een paar foto’s uit het boekje.


Ambrotype van een echtpaar, circa 1860.


Vaudeville performer Frances White, circa 1915. Library of Congress Prints and Photographs Division.


Breiende mannen, Florida, circa 1918.


Fotograaf J. Peterson, circa 1939. Shetland Museum and Archives.


Voor de soldaten breien in de kapsalon, Londen, 1940. Op de achterkant staat geschreven: ‘The English women, seen here knitting for the soldiers, do not waste time even while having their hair dried. The pieces of knitting on which they are working are provided by the beauty parlor, and each customer is asked to do her bit for ‘the boys.’ She picks up where the previous person left off, and if it is a hard one to do she finds directions attached.’


First Lady Eleanor Roosevelt breit terwijl zij de conferentie ‘We’re in the Army Now’ bijwoont in het Vassar College in Poughkeepsie, New York, 1941.


Een Duitse of Italiaanse zeeman, North Dakota, begin Tweede Wereldoorlog. Franklin D. Roosevelt Presidential Library.


Meisjes die zich bezighouden met het breien en het maken van speelgoed dieren in de handwerkklas van de St. Simon’s Youth Center of the National Youth Administration, Philadelphia, Pennsylvania, 1941. Library of Congress Prints and Photographs Division.


De man breit voor de baby die zijn vrouw verwacht, 1951. Op de achterkant staat geschreven: ‘Took up knitting five years ago for relaxation on advice of his doctor, and he’s since become an expert.’

People Knitting – A century of Photographs van Barbara Levine, ISBN 978-1-61689-392-7.

7 gedachten over “People Knitting – Barbara Levine

 1. Leuk deze foto’s van breiende mensen. Of de mannen op de foto ook echt kunnen breien betwijfel ik gezien de manier waarop ze de breinaalden vasthouden. Uitgezonderd de laatste foto.
  Natuurlijk zijn er mannen die kunnen breien en waarom ook niet?
  Goed weekend
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. Van oudsher was het toch bekend dat de Schaapherder BREIDE ??

 3. @Licia Huizer-Lindenberg, jazeker!
  ‘Ook hoofdrekenen en breien behoorden tot de sterke zijden van de herders. Ze verwerkten een deel van de wol zelf tot producten zoals sokken, wanten en borstrokken.
  Een hulpstuk daarbij was de zogenaamde breischei. Deze houten koker was niet zelden fraai bewerkt. Hij droeg de schei gewoonlijk in zijn linker vestzak of ook wel links achter zijn “boksenband”. De breischeien dienden om de linker breipen op te bergen en om de bol garen vast te houden. In het museum van het Kasteel-Raadhuis te Helmond zijn verschillende exemplaren van die oude breischeien te zien.’

  http://www.heemkundekring-hlz.nl/de-schaapsherder

 4. Een verzameling (foto’s) van eenzelfde onderwerp is altijd interessant. Zo ook de breiende mensheid. Zie je één foto, dan denk je ‘ach leuk’. Zie je een verzameling, dan wordt het geweldig. Wist ik niet, van de ‘breischei’, weer wat geleerd.
  Groetjes, Tineke

 5. Op dit moment brei ik vaatdoekjes voor mezelf na – op verzoek – jarenlang dweiltjes te hebben gebreid voor dierbaren en in de kleur van hun ‘bedoening’. Wat een absolute luxe als je nagaat wat er allemaal in de wereld omgaat.
  ♥ Puck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *