De Stamhouder – Alexander Münninghoff


Afgelopen dinsdagavond was Alexander Münninghoff te gast bij het Literair Café Helmond. Het thema van deze avond was zijn boek De Stamhouder-een familiekroniek dat in 2014 is verschenen en in 2015 winnaar werd van de Libris Geschiedenis Prijs.

Alexander Münninghoff vertelde in grote lijnen zijn familieverhaal waar ik al grotendeels van op de hoogte was omdat ik het boek had gelezen. Het is een waanzinnige familiegeschiedenis. Zijn grootvader werd een van de rijkste mensen van Letland, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak moest hij met zijn Russische vrouw en vier kinderen vluchten naar Nederland met achterlating van al zijn bezittingen. De vader van Alexander sloot zich aan bij de Waffen SS en vocht uit idealisme tegen de Sovjets. Na de oorlog kwam hij terug naar Nederland en wilde rijker worden dan zijn vader. Hij bleek geen zakenman te zijn en verloor uiteindelijk alles. De vader en moeder van Alexander scheidden na de oorlog, moeder en zoon vluchtten naar Duitsland, maar Alexander werd kort daarna ontvoerd naar Nederland om hier op te groeien bij zijn vader. Dit is een zeer korte samenvatting van het boek. Er gebeurt zo ontzettend veel dat je van de ene verbazing in de andere valt. Het is verbijsterend wat er binnen een familie allemaal kan gebeuren. Alexander Münninghoff heeft een schitterend boek geschreven, je wilt door blijven lezen.

3 gedachten over “De Stamhouder – Alexander Münninghoff

 1. Een bijzonder verhaal van iemand die toch sterk moet zijn om hier goed mee om te kunnen gaan.
  Dit boek gaat op mijn lijst om te lezen Berthi.
  En ik zie dat hij linkshandig is en de pen normaal vasthoudt-zo kan het ook ipv het papier op de kop te houden of je hand in een ongelukkige stand te draaien.
  Zonnige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. Hoi Berthi.
  Het is inderdaad een heel boeiend verhaal. Vooral als zoals bij mij , je jeugd in Voorburg ligt. Een groot gedeelte van zijn jeugd woonde Alexander in Voorburg vlak achter mijn ouderlijk huis. We hebben nooit geweten dat er achter ons zulke spannende gebeurtenissen plaats vonden. De presentatie van zijn boek in Den Haag zijn een paar buurtbewoners gaan bezoeken . Boek hebben we meteen gekocht. Toen hadden we nog niks gelezen maar het was een hele enerverende dag voor “oud” Voorburg. daag dag anneke.

 3. @Anneke Landeweer-Vahrenkamp, ik kan me goed voorstellen dat het een bijzondere bijeenkomst was en al helemaal als men nooit heeft geweten wat er allemaal binnen de familie Münninghoff in Voorburg zich afspeelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *