Cornelis Springer (1817-1891)


MaaikeW: ‘In het voorjaar waren we in het Openluchtmuseum in Enkhuizen en bij de werken van deze schilder heb ik mijn ogen uitgekeken. Hij had een voorkeur voor Zuiderzeesteden waaronder Makkum wat voor mij erg bekend was. Ik vond het heerlijk om te lezen dat hij meer mensen in de straat schilderde dan daadwerkelijk aanwezig waren op straat. Ook liet hij mensen in zijn atelier komen, had hij kledij beschikbaar om hen te schilderen alsof ze daadwerkelijk op dat moment in die straat bezig waren. Kledij van verschillende status stond erbij in de tentoonstelling, ik kan me voorstellen dat de verschillende standen vroeger meer gescheiden leefden als op dit schilderij.’

Afbeelding textielkaart: Trekpaarden met een mallejan in de Zuiderkerkstraat, Elburg (1879) van Cornelis Springer (1817-1891).


MaaikeW: ‘Ik moet even turen naar deze textielkaart, maar er staan toch daadwerkelijk dames in klederdracht op, deze Friese kledij aangezien dit kaartje uit Makkum komt, tenminste het schilderij. Zie je de tegeltjes boven het meest rechtse huis? Zou dit het oudste bedrijf van Nederland zijn, Koninklijke Tichelaar Makkum? Ik weet niet of een familiehuis van de Koornstra’s er ook op staat maar dat staat ook in deze straat, ook aan deze kant. Omdat Springer verhullend schilderde, namelijk de werkelijkheid mooier maakte dan het was, is dit zo op het oog niet te zien. Het blijft hoe dan ook een fijn zoekplaatje van een dorp waar ik graag kom.’

Afbeelding textielkaart: Gezicht op de Buren, Makkum (1871) van Cornelis Springer (1817-1891).

2 gedachten over “Cornelis Springer (1817-1891)

  1. Dit is één van de schilders wiens werk ik uitzonderlijk hard bewonder. Het is zó precies, zó levensecht en zo compositorisch correct. Dank om ons jouw weetjes te delen. Mijn Vlaamse favoriet is Valerius De Saedeleer.

  2. @De Smedt, via deze textielkaarten die ik ontving van MaaikeW heb ik Cornelis Springer leren kennen. De tekst van MaaikeW geeft toegevoegde waarde aan deze prachtige schilderijen. Je moet altijd goed kijken naar een schilderij, er is zoveel te zien. De kleinste details zijn zelfs erg belangrijk.

    Valerius De Saedeleer was tot nu toe onbekend voor mij: https://nl.wikipedia.org/wiki/Valerius_De_Saedeleer Maar Google kan gelukkig veel vertellen en laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *