1000 jaar Sinterklaas … en nu het ware verhaal van St. Nicolaas en zijn knecht


Vandaag komt Sinterklaas met zijn Pieten aan in Maassluis. Voor de veiligheid moeten alle bezoekers, ongeacht hun leeftijd, door poortjes. Met deze maatregel wil de gemeente demonstranten tegen Zwarte Piet op afstand houden. Hopelijk maakt het net verschenen boek ‘1000 jaar Sinterklaas … en nu het ware verhaal van St. Nicolaas en zijn knecht’ een einde aan de zwartepietendiscussie.

Peter van Trigt verzamelt al meer dan 30 jaar afbeeldingen en prentbriefkaarten van Sinterklaas en zijn knecht en bestudeert de historische achtergronden van het sinterklaasfeest. In het net verschenen boek ‘1000 jaar Sinterklaas’ zet Van Trigt alle historische feiten op een rij. In twaalf hoofdstukken wordt Sinterklaas en de zwarte knecht besproken, waaronder: Sint als huwelijkskandidaat, Hoe Sint-Nicolaas Sinterklaas werd, Hoe oer-Nederlands is Sinterklaas eigenlijk? en Sint als gulle gever. Uiteraard mag uitgebreide aandacht aan de zwarte knecht niet ontbreken. Van Trigt beschrijft uitvoerig de rol en betekenis van Zwarte Piet. Hij begint zijn verhaal met toelichting te geven op diverse eerdere verschenen publicaties over Sinterklaas en Zwarte Piet. Eén van de meest bekende en besproken Sintboekjes is wel de uitgave van de schoolmeester Schenkman in 1850. Volgens Van Trigt is ‘Schenkmans knecht noch een stalknecht noch een luxe page, maar een trouwe helper’. In de loop der eeuwen heeft de zwarte knecht veel verschillende gedaantes gekend, waaronder die van duivel, boeman en schoorsteenveger. Zwarte Piet kan absoluut niet in verband worden gebracht met slavernij. Hierover wordt uitvoerig toelichting gegeven door Van Trigt.


1000 jaar Sinterklaas … en nu het ware verhaal van St. Nicolaas en zijn knecht, geschreven door Peter van Trigt, is een prachtig verzorgd boek, zeer rijk geïllustreerd en een gebonden uitgave. Het boek wordt uitgegeven door LM Publishers. ISBN: 9789460224324, prijs € 24,50.

Hier kun je een interview lezen met Henk Kreuger die de vormgeving van het boek voor zijn rekening nam en hier is een kort interview met Peter van Trigt te zien. Voor een inkijkje in het boek moet je hier zijn.

In het Persmuseum in Amsterdam is tot en met 8 januari 2017 de expositie Zwarte Piet in de media te zien.

5 gedachten over “1000 jaar Sinterklaas … en nu het ware verhaal van St. Nicolaas en zijn knecht

 1. Nu hopen dat Dieuwertje Blok dit ook aankaart in het Sinterklaas journaal en dat meer media aandacht geven aan dit boek.
  Maar het meest hoop ik dat deze discussie ophoudt en het gewoon weer een kinderfeest wordt.
  Stuur wat zon naar je toe! Heerlijk zonnetje nu hier
  Goed weekend
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. @Truus, van mij mag de zwartepietendiscussie eindelijk eens ophouden zodat we weer gewoon ‘ouderwets’ kunnen genieten van dit feest!

  De zon is gearriveerd! Nu kan ik eindelijk de tuin winterklaar maken na al die regen! Jij ook een fijn weekend!

 3. Totdat de ‘Pietendiscussie’ oplaaide had denk ik nog bijna niemand aan racisme en/of slavernij gedacht. Berthi, dit is ook echt weer een boek voor jou met al die oude ansichtkaarten. Prachtig, mijn verlangen ernaar groeit, maar…………onze boekenkasten zijn vol. En we moeten eerder denken aan opruimen dan aan aankopen. Fijn dat er een aantal pagina’s op internet zijn te bekijken.
  Winterklaar, daar doen wij niet aan :-)))). Op deze manier blijft er te snoepen voor de vogels, holle stengels voor rupsen en andere overwinteraars en natuurlijk meer plaats voor rijp en sneeuw. Maar………wel meer werk in het voorjaar!
  Prettige zondag. Groetjes, Tineke

 4. @Tineke, gelukkig zijn mijn boekenkasten nog niet vol! 😉

  De tuin winterklaar maken bestaat hoofdzakelijk uit het opruimen van de enorme hoeveelheid blad. Snoeien doe ik in het voorjaar.
  Om eerlijk te zeggen hoop ik dat we weinig of geen sneeuw krijgen de komende winter. Ik heb liever vorst en droog weer zodat we eindelijk weer eens een Elfstedentocht krijgen. Maar gelukkig hebben wij geen inspraak in het weer.

 5. “Uit het feit dat iets niet wit is, moet men nog niet opmaken dat het zwart is” (Fernando Rojas)

  Laten we dan ook aan ons zelf werken, zo ons zwart/wit denken oplost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *